Гръцките партии, подкрепящи спасителните планове, си възвръщат доверието на избирателите

Над 80% от гърците искат да останат в еврозоната

Гръцките партии, подкрепящи спасителните планове, си възвръщат доверието на избирателите

Гръцките партии, които подкрепят спасителните планове на ЕС и МВФ си възвръщат доверието на хората, сочат резултатите от последните социологически проучвания, съобщават световните агенции. Това възвръща надеждите за формирането на правителство, което подкрепя продължаването на реформите, предложени от кредиторите на Гърция.

След вота на 6 май нито една партия не успя да формира кабинет и бяха насрочени нови избори на 17 юни.

Според няколко изследвания на общественото мнение партиите за и против спасителните пакети са изключително близко едни до други и оставащите седмици до вота ще бъдат определящи за бъдещето на страната в еврозоната.

 Сондажите са извършени от агенциите MRB, Pulse RC, Alco, Marc и Kapa Research за вестниците "Риъл Нюз", "Типос тис Кириакис", "Прото Тема", "Етнос" и "Вима".

Според всички сондажи Нова демокрация ще постигне победа с между 23.3% до 25.8% от гласовете. Тя би получила около 121-123 места в 300-местния парламент и отново ще трябва да търси съюзници за коалиция. Лявата радикална партия "Сириза", която се противопоставя на програмата за строги икономии, за която настояват кредиторите на Гърция, е на второ място пред социалистическата партия ПАСОК, която подкрепя програмата за излизане от кризата.

Според проучванията на Pulse и Marc "Нова демокрация" и социалистическата партия ПАСОК ще имат заедно мнозинство  в 300-местния парламент.

Според проучването на Marc от 22-24 май сред 1 075 домакинства, 82.4% от гърците искат да останат в еврозоната.

Според Pulse RC и Kapa Research, неонацистката партия "Златна зора”, която спечели близо 7% на последните избори, ще получи 4-5.2% на предстоящите избори, което е достатъчно, за да си осигури присъствие в парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?