Гръцките превозвачи прекратиха стачката си

Гръцките превозвачи прекратиха стачката си

Синдикалните лидери на гръцките превозвачи в държавния сектор решиха тази нощ да прекратят протестите, които продължиха близо три седмици, съобщава гръцката агенция АНА-МПА.

От петък всички товарни камиони и цистерни на стачниците ще бъдат изтеглени от магистралите, товарните превози ще заработят нормално и ще се възстанови снабдяването на пазара със стоки.

Решението за прекратяване на стачката е било взето след петчасово заседание на председателите на синдикати от сектора. Основната причина за това решение е гласуваното законово изменение в парламентарната комисия по финанси, предвиждащо тежки санкции за превозвачите в държавния сектор, които отказват да изпълняват задълженията си. Наказанията варират от затвор до отнемане на лиценза.

Друг фактор са открито враждебните настроения срещу стачниците, които преобладават в местните бизнес и търговски среди, както и сред обществото като цяло.

Синдикалистите признаха също, че част от превозвачите вече излизат извън контрола им и стигат до екстремни действия като нападения срещу свои колеги, които не стачкуват, и срещу чуждестранни шофьори.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани