Гръцките профсъюзи обявиха 24-часова обща стачка срещу бюджетните мерки

Гръцките профсъюзи обявиха 24-часова стачка на 5 май срещу бюджетните мерки на правителството, съобщиха информационните агенции.

Това ще бъде третата съвместна стачка на Общата конфедерация на труда в Гърция (ГСЕЕ) и Федерацията на държавните служители (АДЕДИ).

Гърците протестират и срещу поисканата от тяхното правителство финансова помощ от ЕС и МВФ.

Протестите стават в момент на засилваща се остра конфронтация между правителството и опозиционни партии заради поисканата от управляващите социалисти финансова помощ от ЕС и МВФ.

Гърците се опасяват, че ще попаднат "в менгемето" на Брюксел и МВФ, тъй като съюзът и фондът ще настояват за още по-строги съкращения на заплати и надбавки. Правителството вече оряза заплатите в държавния сектор, повиши данъците и замрази пенсиите.

През 2009 година Гърция отчете рекорден бюджетен дефицит от 13.7%, а външният дълг на страната е в размер на около 300 млрд. евро. В момента Атина води преговори с ЕС и МВФ за финансова помощ, която трябва да се отпусне преди 19 май, когато страната трябва да погаси транш от около 9 млрд. евро по външния си дълг.

Споделяне

Още от Балкани