Гръцките служби за сигурност с повишено внимание за терористи

Гръцките служби за сигурност изострят вниманието си към джамиите в страната и нелегалните имигранти заради опасения от евентуално проникване на членове на Ал Каида на гръцка територия, съобщава МПА.

През периода до месец юни гръцките власти ще се съсредоточат върху събирането на информация, тъй като въпросният период се смята за критичен в случай, че се подготвят терористични нападения по време на Олимпийските игри през лятото на 2004 година.

Агенцията цитира изказване на Дейвид Винес, високопоставен представител на британските служби за борба с тероризма, според когото терористичните нападения в Истанбул са послание, което трябва да пробуди Гърция и съседните страни.

Специални полицейски отряди проверяват заловените в Гърция нелегални имигранти. Особено внимание се обръща на лицата, които са преминавали през Афганистан, Чечения или Босна, без да са живели за постоянно в тези страни.

В рамките на следващия месец в Атина ще започне да функционира свръхмодерен координационен център, в който ще се събира информацията, получена от всички сътрудничещи на Гърция служби - от сирийските тайни служби до ЦРУ, отбелязва МПА, цитирана от Българската телеграфна агенция.

Гръцките власти се опасяват най-много от възможността на територията на страната да се укриват така наречените "ядра под хипноза", пише в днешния си брой атинският вестник Вима. В такива случай няма нито сигнали, нито предупреждения за присъствието им, като членовете на тези ядра водят напълно нормален живот, без да предизвикват подозрения, обяснява пред гръцкото издание анонимен официален представител.

Плановете за сигурността на Олимпиадата в Атина през 2004 г. предвиждат действия при атентати, по-страшни дори от тези в Истанбул, посочва началникът на гръцката полиция Фотис Насиакос в интервю за неделния брой на Вима.

Готови сме да посрещнем всякаква заплаха, дори и най-невероятната. Нападенията в Истанбул не ни завариха неподготвени. Имаме готов план за действие дори и при още по-ужасни нападения, посочва Насиакос.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?