Гръцките власти наредиха на собствениците на цистерни да прекратят стачката

Гръцкото правителство нареди на протестиращите собственици на товарни камиони и цистерни да прекратят стачката и да се върнат на работа. Целта на обявената гражданска мобилизация е да се принудят стачниците да подновят работа и да нормализира снабдяването на страната с горива.

Премиерът Георгиос Папандреу обясни решението си с необходимостта да се защитят "интересите на държавата и гражданите.

Кабинетът реши да прибегне до мярката с мобилизацията след неуспешната среща между представители на протестиращите и министерството на инфраструктурата и транспорта и задълбочаващите се проблеми на пазара на горива вследствие на стачката.

Според кабинета стачката на собствениците и шофьорите на камиони и цистерни създава хаос в социалния и икономически живот в страната, сериозен риск за общественото здраве заради невъзможността за снабдяване на гражданите с гориво, храни и лекарства, възпрепятства предоставянето на медицински услуги и застрашава обществения ред. Министърът на финансите Георгиос Папаконстантину заяви, че никоя група хора няма правото да държи за заложник цялото гръцко общество и да парализира страната и, че правителството ще гарантира реда. Папаконстантину подчерта, че затворените професии ще бъдат отворени, за да паднат цените, да бъде облекчен бюджетът на всяко домакинство и за да бъде подпомогнато развитието на страната.

Решението на правителството предизвика облекчение на пазара и сред обществото, след като редица части на страната останаха без всякакво гориво, а на места разполагат със запаси от 12-25%. Стачкуващите обаче заявиха категорично, че няма да се подчинят на заповедта за мобилизация и, че ще продължат стачните действия.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?