Гръцките власти са настанили Мария в социален дом

Липсата на документи на момиченцето е пречка пред връщането й в България

Гръцките власти са настанили Мария в социален дом

Малката Мария, която бе иззета от хората в Гърция, твърдящи че са нейни родители, е настанена в социален дом, съобщи пред бТВ в събота говорителят на гръцката неправителствена организация "Усмивката на детето" Панос Парадалис. Според него тя се чувства добре и общува с децата там. Съдът и прокуратурата ще решат какво ще стане с нея, припомни Парадалис. 
 
В събота експертът по въпросите за връщането на деца в българската Агенция за закрила на детето Мария Дянкова казва, че ако момичето бъде върнато в България ще му се търси приемно семейство.

"Тя е на ниска възраст и, ако има готово такова семейство, това ще е най-добрият изход за нея. Поне на този етап”, смята Дянкова, цитирана от ”Фокус”.
 
Експертът уточни, че не е ясно дали изобщо Мария ще бъде върната в България. Страната ни ще поиска това официално.

Според гръцкото законодателство решенията за настаняването на децата на територията на Гърция се вземат от специализирани прокурори, които се занимават с малолетни. Друга пречка пред връщането на Мария в България е, че тя няма никакви документи и не фигурира като гражданин на България.

"Първо ще трябва да се оправят нейните документи, за да има тя, както всички останали български деца, ЕГН и регистрация", поясни представителката на Агенцията за закрила на детето.

Мария Дянкова казва, че ще държавата ще се погрижи и за братчетата и сестричетата на откритото в Гърция момиченце. "Ще се направи преценка на възможностите на това семейство да се грижи за своите деца. След като те не ги отглеждат подобаващо и за тях не се предоставят необходимите условия, и ако социалните работници преценят, че тези деца трябва да бъдат изведени от това семейство", поясни тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани