Гръцките власти се опасяват от нови наводнения от България

Гръцките власти бият тревога за очаквани нови наводнения от преливането на водите на реките Арда и Марица на гръцки територия, заради обилните дъждове и силното снеготопене в България, съобщи в понеделник радио Атина.

Тревогата в северногръцката област Еврос е продиктувана от големите количества вода, които пристигали от България, където миналата седмица снегът започнал да се топи интензивно заради силния южен вятър.

Префектът на Еврос не изключва възможността от нови наводнения в следващите часове в района на селището Лавара, тъй като огромни потоци вода от р. Арда се вливали в Марица. Ако покачването на нивото продължи, от наводнения са застрашени и селата Пития и Порос.

Съобщава се още, че гръцки и турски експерти са срещнали, за да обсъдят мерки за предотвратяването на евентуална нова приливна вълна в района от реките Арда и Марица.

Положението по долината на Марица продължава да е бедствено, след като в края на миналата седмица придошлите води скъсаха земна дига и наводниха къщи и над сто хиляди декара насаждения. Прекъсната бе и железопътна връзка в района.

Вчера турската опозиция поиска България да плати щетите от наводненията от реките Тунджа, Марица и Арда, които през последните дни заляха Одринска Тракия.

Председателят на Републиканската народна партия Денис Байкал, цитиран от турските вестници, обвини българските власти че са причинили наводненията, отваряйки язовирите у нас, без да предупредят турската страна, въпреки че между двете държави има подписано споразумение.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?