Гръцките власти: Златна зора е военна неонацистка организация

Разследващите поискаха свалянето на имунитета на още деветима депутати от партията

Активисти на "Златна зора".

Гръцката крайнодясна партия "Златна зора" представлява военна организация, разполагаща с оръжеен арсенал и ясно изразена принадлежност към идеите на Хитлер и неонацизма.

Такова е заключението на местните разследващи органи, внесено в парламента с искане да бъде разрешено наказателното преследване на още деветима депутати на арестувания м.г. лидер Никос Михалолиакос, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА в петък.

В доклада се посочва още, че "Златна зора" е организация, учредена в края на 80-те години от намиращия се тогава в затвора Михалолиакос с малък брой съмишленици и с идеологическа ориентация към националсоциализма, Третия райх, Хитлер и СС-частите.

Разследващите са установили, че членовете на всяка местна структура са били привиквани на партийни мероприятия чрез есемеси, имащи поверителен характер. Организацията има йерархична структура и разпределение на задачите по отношение на извършваната агитация, пропаганда и обучение на нейните членове, като редовно използва сила.

Следствените власти визират най-вече хитлеристките поздрави, използвани от представителите на "Златна зора". Те са изложили и доказателства, че привържениците ѝ участват в паради, в които маршируват като военни и са облечени в униформи.

Ако парламентът приеме искането, това ще означава, че всичките 18 депутати от "Златна зора" ще бъдат обвинени за ръководене на престъпна организация. Досега са заведени дела срещу девет депутати от "Златна зора", шест от които, включително и лидерът на партията Никос Михалолиакос, са в затвора в очакване на процес. Прокурорите чакат решението на парламента, за да могат да повдигнат официални обвинения и срещу останалите деветима депутати.

Акцията срещу неонацистката партия започна миналата година след убийството на известен местен рапър с леви убеждения от поддръжник на "Златна зора" в Атина. По време на разследването на убийството стана ясно, че жената на извършителя е направила опит да унищожи документи, свързващи го с партията на Михалолиакос.

Следователите смятат, че дори и да бъде предприето наказателно преследване срещу всички депутати от "Златна зора" и те да бъдат осъдени, няма правна възможност формацията да бъде обявена за нелегална, тъй като конституцията все още не предвижда такова нещо.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани