Гръцкият банкер иска да се отвори банковото досие на Милошевич в Кипър

Шефът на гръцката инвестиционна група Marfin Investment Group (MIG) Андреас Вгенопулос е поискал да бъде отворено банковото досие на Слободан Милошевич, съобщават вестниците в Никозия, цитирани от БТА.

Искането на банкера е изложено в негово писмо до председателя на комисията, разследваща далаверите в банковата система на Кипър. Според Вгенопулос банковото досие на Милошевич не е пипано от години.

Въпросният банкер смята, че отварянето на досието на покойния сръбски лидер ще покаже начина, по който е функционирала политическата и финансова система в Кипър, имаща според него голяма вина за сегашната криза на острова, и че "казусът Милошевич" е индикативен за това.

Мисля, че като комисия имате всички прерогативи, за да отворите това банково досие, за да се види кои са били титулярите на сметките, как са дошли тези пари на Милошевич в Кипър, колко са, къде са отивали, законно ли са  притежавани и през кого са минавали /банкери, политици и други/, се казва в писмото на Вгенопулос.

В него банкерът заявява готовност да съдейства на разследващите власти в Кипър, за да бъдат разкрити авоарите на острова на бившия югославски и сръбски президент.

Според различни публикации, по време на своето управление от 1989 г. до 2000 г. Милошевич е успял да захрани банковите си сметки на няколко места по света със суми в диапазона от 100 млн. до един милиард. евро. Твърди се, че куфари с пари на Милошевич са стигали и до Кипър.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?