Гръцкият бизнес е притеснен, че банките може да останат затворени за по-дълго

Пенсионери се редят на огромни опашки "за шепа евро"

Пенсионери на опашка пред банков клон в Атина.

"Гръцките банки ще отворят веднага след като страната постигне споразумение с международните кредитори, което ние се надяваме да стане непосредствено след референдума в неделя", заяви в четвъртък гръцкият държавен министър Никос Папас, който е един от най-близките съветници на премиера Алексис Ципрас и участва в преговорите с кредиторите, цитиран от Ройтерс.

Според него банковата система ще се върне към нормалната си работа "в минутата, в която имаме ясен резултат". И добавя, че правителството никога не е обмисляло орязване на депозитите.

Миналата неделя премиерът Алексис Ципрас заяви, че банковата ваканция ще продължи до 7 юли.

Банките в страната от понеделник са затворени, а освен това са въведени капиталови лимити и ограничения за теглене до 60 евро от банкоматите, за да бъде предотвратен колапс на финансовата система. Мерките бяха обявени от премиера на 28 юни, след като той отхвърли предложението на международните кредитори за нова спасителна програма и свика референдум на 5 юли, който да приеме или отхвърли условията на споразумението "пари срещу реформи". На 30 юни в полунощ Гърция стана първата развита страна в света, която изпадна във фалит по плащане към МВФ.

Натискът върху банките расте

Гръцкият в. "Кердос" информира, че натискът върху гръцките банки расте, тъй като Европейската централна банка (ЕЦБ) е оставила непроменен тавана за финансирането им чрез механизма за парична ликвидност (ЕЛА).

Изданието смята, че решението на ЕЦБ се очаква да изостри проблема с ликвидността на гръцките банки.

Бизнесът е притеснен, че банковата ваканция може да продължи над 10 дни

Същевременно представители на редица сектори в търговията и индустрията на Гърция се опасяват, че дейността им ще бъде блокирана, ако обявената заради дълговата криза банкова ваканция продължи повече от 10 дни.

Англоезичното издание на в. "Катимерини", пише, че с изключение на магазините за хранителни продукти и бензиностанциите, останалата част от пазарите на практика са спрели да работят в понеделник.

Търговци и индустриалци се притесняват, че при по-продължително затваряне на банките в страната запасите от вносни продукти и суровини ще се изчерпат, което неминуемо ще доведе до проблеми в производството и първите сериозни сигнали на недостиг.

Според експерти в момента се осъществяват предварително платени доставки, предвид че доставчиците настояват за предварително плащане от края на 2014 г.

В понеделник британското министерство на финансите препоръча на фирмите от Острова, търгуващи с Гърция, първо да проверят дали клиентите им са платежоспособни или да предоговорят условията, ако е необходимо. Освен това ведомството посъветва компаниите с интерес към гръцкия пазар да се консултират със съответната браншова организация или да поискат съвет от адвокати и икономисти.

Основната ни грижа е снабдяването на пазара

Според Йоанис Папагеоргакис от атинската Асоциация на търговските агенти и брокери се очакват проблеми с износа, и по-конкретно с транспортните разходи. Той дава пример с доставките до трети страни като Русия, където има изискване транспортиращият да носи част от парите в брой, отбелязва "Катимерини".

"Основната ни грижа е снабдяването на пазара, не искаме недостиг, който да навреди на репутацията на компанията. Споразуменията ни с търговците на дребно може да се променят скоро, в зависимост от това, какво се случи", казва източник на изданието от голяма мултинационална компания.

Пенсионери пред банките "на опашка за шепа евро"

Опашките от гръцки пенсионери, които се извиха пред банките, които в сряда отвориха специално, за да изплатят част от полагащите се пенсии, се превърнаха в мощен символ на мизерията, пред която е изправена Гърция и проблемите на премиера Алексис Ципрас.

В четвъртък втори ден пенсионерите се редят на огромни опашки, за да получат максимум по 120 евро. Картината пред откритите хиляда банкови офиса в цялата страна е същата като тази предния ден. На гишетата пенсионерите се обслужват по азбучен ред, въпреки че това не се спазва - хора със здравни проблеми са обслужват приоритетно.

Финансовото министерство обяви, че пенсионерите имат право да получат само по 120 евро в брой за тази седмица. В същото време банките бързат с издаването на дебитни карти на пенсионери, които нямат такива, за да могат те да теглят по 60 евро на ден, колкото е разрешено, докато банките са затворени.

Лявото правителство на Ципрас дойде на власт през януари, като обеща да защити пенсионерите и голяма част от колапса в отношенията с международните кредитори последва заради отказа му да приеме съкращения на пенсиите.

Консервативният в. "Елефтерос Типос" излезе със заглавие "На опашки за шепа евро. Достойнството, обещано от Ципрас, се превръща в унижение за хиляди пенсионери".

В страна, където всеки четвърти в трудоспособна възраст е без работа, тежкото положение на пенсионерите, чиито месечни помощи често може да са единственият източник на доходи за семействата, е остро чувствителен въпрос.

Константинос Николопулос, 70-годишен бивш служител на американската развлекателна група Warner Bros, излезе от банката с празни ръце. Било му е обяснено, че неговите помощи не били преведени от пенсионния му фонд.

"Казаха ми, че не знаят кога ще имат парите и ми казаха да дойда отново утре. Ситуацията е извън контрол", казва Николопулос пред Ройтерс.

Сцените на дълги опашки пред банките, които вървят непрекъснато по гръцката телевизия, създават голям риск за Ципрас преди референдума в неделя, който се смята за тест пред членството на страната в еврозоната.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?