Гръцкият финансов министър прогнозира икономическо възстановяване през 2014-та

Янис Стурнарас

Икономическо възстановяване и намаляване на безработицата през 2014 г. в Гърция прогнозира министърът на финансите Янис Стурнарас в интервю за държавната телевизия НЕТ.

По думите на Стурнарас условията се подобряват. Министърът посочи като главна цел през тази година постигане на бюджетен излишък.

"Надявам се, че Гърция ще излезе на пазарите в края на 2014 г., след като бъде постигнат напредък и икономически растеж. Надявам се и ние да имаме добрия късмет на Португалия и Ирландия", посочи финансовият министър.

Той заяви още, че няма да бъдат предприемани нови мерки, докато страната спазва ангажиментите си. Стурнарас призна, че няма сериозни резултати в борбата с укриването на данъци, но допълни, че финансовото министерство е конфискувало имущество с данъчна стойност над два милиарда евро за задължения към държавата.

Асошиейтед прес припомня, че в замяна на спасителните международни заеми Гърция наложи строги рестриктивни мерки със съкращаване на разходите и увеличаване на данъците в опит да реформира икономиката си. Мерките намалиха бюджетния дефицит, но страната остана в дълбока рецесия за шеста поредна година, а безработицата нарасна до 27 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани