Гръцкият парламент гласува приватизацията на държавната електрическа компания

Гръцкият парламент гласува законопроекта за приватизация на държавната електрическа компания. "Вътре гласуваха, а навън протестираха", коментира в заглавие в."Елефтеротипия", като подчертава, че гласуването е било поименно.

Проектът е бил подкрепен от двете партии от управляващата коалиция - Нова демокрация и ПАСОК. Против са гласували опозиционните партии и независимите депутати.

В. "Та неа" пише, че опозиционните СИРИЗА, "Независими гърци" и "Златна зора" са внесли в парламента свои предложения за организиране на референдум във връзка с приватизацията на електрическата компания. Изданието уточнява, че те са успели да съберат само 115 подписа, докато законът изисква 120 подписа за референдум.

Очаква по този въпрос да се произнесат Комунистическата партия и Демократичната левица ДИМАР.

Приключи "първият тур" за създаване на по-малка електрическа компания, отбелязва в. "Катимерини" с оценката, че това е знак за нова конфронтация между правителство и опозиция, във фокуса на която ще бъде искането на опозицията за референдум.

Наблюдатели смятат, че тази конфронтация в следващите дни ще ескалира и че се очертава президентът Каролос Папуляс, който последен трябва да сложи подписа си под законопроекта за разпродажбата на 30 на сто от акциите на силно задлъжнялата електрическа компания, да изиграе ролята на регулатор за това дали дружеството трябва да запази държавния си характер.

Решението за приватизация на компанията е част от ангажиментите на гръцкото правителство към международните кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ), които поискаха Гърция да либерализира енергийния си пазар като предварително условие за изплащане на следващи траншове от международната спасителна помощ за страната. Представителите на тройката в момента са в Атина за нови преговори с правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани