Гръцкият парламент гласува за разследване срещу бивш министър за списъка "Лагард"

Йоргос Папаконстантину

Гръцкият парламент одобри започването на наказателно разследване срещу бившия финансов министър Йоргос Папаконстантину за ролята му в скандала с т.нар. "списък Лагард", включващ данните на гърци с банкови сметки в Швейцария, за които се предполага, че са укривали данъци, предаде Асошиейтед прес.

Твърденията са, че Папаконстантину е изтрил имената на трима свои роднини от списъка с притежателите на банкови сметки и е нарушил правомощията си - престъпления, които могат да го вкарат в затвора.

Същевременно искането на опозицията разследването да включва и бившия финансов министър Евангелос Венизелос, който в момента е начело на една от управляващите партии - ПАСОК, беше отхвърлено.

Парламентът не прие и исканията за разследване срещу бившите премиери Лукас Пападимос (технократ) и Георгиос Папандреу (социалист).

През 2010 г. френските власти са предали на Папаконстантину списък, откраднат от банка Ейч Ес Би Си (HSBC), за около две хиляди гърци със сметки в Швейцария, които да бъдат разследвани за възможно укриване на данъци. Тогава властите не са предприели нищо. Миналия месец Атина отново поиска копие на списъка и беше установено, че имената на трима роднини на бившия финансов министър са махнати от предишното копие.

Папаконстантину, който беше финансов министър в периода 2009 г. - 2011 г., отрича всички обвинения, твърдейки че не е направил никакви промени в списъка с данни и е жертва на клеветническа кампания.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани