Гръцкият парламент одобри нови икономии

Гръцкият парламент одобри нови икономии
Гръцкият парламент одобри вчера бюджета за 2018 г., включващ нови мерки за икономии, които ще продължат да се прилагат и след официалния край на третия международен спасителен план през лятото, съобщи Асошиейтед прес.
 
Всички 153 депутати от предвожданата от левицата управляваща коалиция подкрепиха бюджетните мерки в окончателното гласуване, а 144-те опозиционни депутати в пленарната зала ги отхвърлиха. Трима отсъстваха по време на гласуването.
 
Бюджетът обещава на международните кредитори на Гърция продължаване на мерките за затягане на коланите и високи първични бюджетни излишъци. Той залага на първичен бюджетен излишък от 3.82 процента и растеж на икономиката в рамките на 2.5 на сто. 
 
Гръцкият национален дълг се очаква да остане малко под 180 процента от брутния вътрешен продукт. Ще има увеличение на данъците и намаляване на пенсиите през следващите две години.
 
Според главната опозиционна партия "Нова демокрация" мерките за икономии в бюджета са на стойност 1.9 милиарда евро.
 
Премиерът Алексис Ципрас обещава страната да излезе без сътресения от осемгодишната криза, при която икономиката се сви с една четвърт, а безработицата достигна нива, които никога не са били виждани в мирно време.
Споделяне

Още от Европа