Гръцкият парламент одобри всички условия за отпускане на помощта за страната

Гръцкият парламент одобри всички условия за отпускане на помощта за страната

Гръцкият парламент късно в понеделник вечерта одобри законопроект, с който  ратифицира десетките условия, поставени на страната за отпускане на спасителни заеми - от по-строг бюджетен надзор до таблица за заплатите на работещите в разузнаването, предаде Асошиейтед прес.

Със 166 гласа "за" срещу 123 "против" депутатите приеха  мерките, въведени временно с решение на кабинета в края на  миналата година, за да може Гърция да си осигури нова голяма  поредица от спешни заеми.

Демократичната левица, по-малкият партньор в ръководеното от консерваторите коалиционно правителство, гласува против мерките за намаляване на помощите за трайно безработните и за  пенсионерите, които не са навършили 65 години, но и тези реформи бяха одобрени макар и с малко мнозинство.

Миналия месец министрите на финансите от еврозоната разрешиха на Гърция да бъдат отпуснати общо 49,1 милиарда евро финансова помощ, като първият транш от 34,3 милиарда евро бъде преведен още в първите дни, а останалата част - през първото тримесечие на 2013 година. Много от условията за отпускането на тази помощ бяха въведени временно и парламента срокът им на действие щеше да изтече, ако парламентът не ги одобри до 40 дни.

Новият закон налага данъци на собствениците на големи коли, на яхти, басейни и частни самолети. Освен това финансовото министерство получава по-големи права да контролира разходите на правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани