Гръцкият парламент отложи за утре гласуването на споразумението със Скопие

Ципрас в гръцкия парламент, сн. БГНЕС

Планираното за късно тази вечер гласуване в гръцкия парламент на споразумението със Скопие е отложено за петък, съобщи Франс прес.

Утре вотът ще започне в 14.30 часа. Причината за отлагането е големият брой депутати, които са заявили желание да вземат отношение от парламентарната трибуна. Според електронното издание на вестник "Катимерини" е предвидено днешните дебати да продължат до 1.30 ч. през нощта и да бъдат подновени сутринта.

Очаква се договорът да бъде ратифициран с минимално мнозинство, тъй като се ползва със слаба политическа, а и обществена подкрепа в южната ни съседка.

За днес има планирани протести в Солун и Атина. По-рано през деня фермери от Серес, които също са против споразумението от Преспа, се опитаха да блокират границата с България, но не успяха, съобщи БНР.

Рано в четвъртък пък протестиращите от Гръцката комунистическа партия (ГКП) пуснаха две гигантски знамена по стените на Акропола, за да изразят протеста си срещу споразумението със Скопие.

Напрежението в гръцкия парламент е много високо, като дебатите продължават с такава страст, че от опозицията се изказват всички депутати. Всичко това е насочено не толкова към управляващата партия СИРИЗА, тъй като това е политиката на правителството, а по-скоро към независимите депутати, които се очаква да подкрепят договора.

Правителството на премиера Алексис Ципрас се нуждае от подкрепата на шест опозиционни депутати, за да бъде ратифицирано споразумението.

За тази вечер не се очакват изненади от трибуната на парламента, но гневът на гърците остава.

Те протестират по площадите, защото искат референдум, който обаче гръцкият премиер категорично отказа, тъй като проучвания на общественото мнение показват, че 70% от гърците са против името Северна Македония.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?