Гръцкият парламент отне имунитета на шестима депутати от неонацистката Златна зора

Гръцкият парламент отне имунитета на шестима депутати от неонацистката Златна зора

Гръцкият парламент отне имунитета на шестима депутати от неонацистката партия Златна зора, което открива пътя за повдигане на обвинения към част от тях за "принадлежност към престъпна организация" в рамките на офанзивата на властите срещу тази партия, съобщава АФП.

За трима от депутатите имунитетът се отнема за това, че срещу тях са повдигнати обвинения за участие и ръководене на престъпна организация с цел уронване престижа на държавата.

Мотивите за отнемане на имунитета на други двама депутати, в това число и на Елени Зарулия, съпруга на лидера на "Златна зора", са свързани с обвинения за незаконно притежание на муниции. Лидерът Никос Михалолиакос се намира сега в затвора в очакване на началото на процес, а при посещение при него в чантата на Елени Зарулия бе намерен патрон.

Шестият депутат от "Златна зора" е обвинен за това, че той и други двама са извършили нападение срещу кмета на Коринт.

Парламентът отне също имунитета на трима други депутати от същата партия, които вече бяха обвинени в същото престъпление. Те ще бъдат съдебно преследвани за престъпления, свързани с прояви на насилие, които се смята, че са дело на Златна зора.

Същевременно вестниците в Атина съобщават, че властите извършват обиски и проверяват финансите на Златна зора. В. "Етнос" информира, че полицията е открила цял оръжеен склад във вила на бизнесмена Анастасиос Палис в елитното атинско предградие Вула. Палис се укрива от властите. Обискът на вилата е бил разпореден от прокурор. Смята се, че оръжието има връзка със Златна зора, срещу която властите в южната ни съседка предприеха мащабно разследване след убийството на музикант рапър от активист на партията.

Във вилата на въпросния бизнесмен, който неотдавна бе подведен под отговорност за незаконно притежаване на оръжие са намерени 20 огнестрелни оръжия, 60 ножа, десет оптични мерника и електрошокови уреди.

В. "Катимерини" посочва като причина за извършения обиск във вилата на бизнесмена две писмени донесения, връчени преди няколко месеца на прокуратурата от демобилизиран офицер от британската армия, който още тогава твърдял, че има складирана голяма пратка оръжие и че тя била предназначена за Златна зора.

Междувременно бе съобщено, че членове на Службата за борба с финансовите престъпления вчера са нахлули в централните офиси на Златна зора и започнали да проверяват счетоводните сметки на партията. В. "Вима" пише, че се проверяват и офисите на депутати и на служители, за да бъдат открити данни за спонсорите на Златна зора.

Гръцкият парламент трябва да гласува и законодателна поправка за спиране на държавната субсидия за политически партии, обвинени в престъпни дейности. Въз основа на тази поправка се спира и държавната субсидия за "Златна зора".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?