Гръцкият парламент подкрепи правителството на Папандреу

Гръцкото социалистическо правителство получи подкрепата на парламента при гласуването през нощта срещу понеделник след тридневни дебати по правителствената програма, предадоха световните агенции.

Премиерът Георгиос Папандреу получи подкрепата на всичките 160 депутати от неговата социалистическа партия ПАСОК, която има стабилно мнозинство в 300-местния парламент. Против гласуваха 140-те депутати от опозицията. По традиция гласуването на доверие на новото правителство в гръцкия парламент започна в полунощ, посочва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Папандреу и кабинетът му трябва да преодолеят финансовата криза, да съживят разклатената икономика и да се борят с корупцията, отбелязва Ройтерс. "Ще бъде трудно, в това няма съмнение, но аз съм оптимист", каза премиерът преди гласуването.

"През следващите четири години ще дадем най-доброто от себе си. Този мандат ни бе даден от народа. Имаме големи скрити дългове и разходи, небивало слаба конкурентност и стопени осигурителни фондове", добави той. Премиерът обеща нов подход към икономическата криза - план за стабилизиране на икономиката с 3 милиарда евро, по-високи данъци за богатите и повече помощи за бедните, отбелязва ДПА.

Според официални прогнози гръцката икономика ще отбележи спад от 1.5 на сто тази година на фона на растяща безработица и социални трусове. Министърът на финансите Георгиос Папаконстантину каза пред Ройтерс, че дефицитът ще надвиши 10 на сто от брутния вътрешен продукт. Общият публичен дълг ще нарасне до 300 милиарда евро през 2009 г. и ще достигне най-високата стойност в Европейския съюз по отношение на БВП, каза Папаконстантину пред парламента.

Премиерът обяви, че ще пресече данъчните измами, ще наложи строг контрол над публичните финанси и ще прокара нов данъчен закон. Гърция си поставя за цел да произвежда 20 на сто от необходимата ѝ енергия от възобновяеми енергийни източници през 2010 г., каза Папандреу. Той обеща повече пари за образование и нови правила за даване на убежище и приемане на имигранти, посочва ДПА.

Споделяне

Още от Балкани