Гръцкият парламент прие новите мерки за икономии

Ципрас обеща на гърците това да са последните им жертви

Алексис Ципрас, сн. БГНЕС
Гръцкият парламент прие снощи новите мерки за икономии.     За проекта гласуваха 153 депутати от правителствения блок на Коалицията на радикалните леви сили (СИРИЗА) и партия "Независими гърци" в 300-местния еднокамарен парламент, съобщиха световните агенции.
 
Новите по-строги мерки за икономии бяха приети в навечерието на срещата на Еврогрупата. 
 
Освен създаването на нов фонд за управление на средства, получени от приватизация на държавна собственост, новият закон предвижда увеличение на редица косвени налози, от чието събиране правителството се надява да получи допълнително 1.8 милиарда евро. Със задна дата (от януари 2016 г.) се увеличават данъците върху недвижимите имоти и хазарта, а също и върху взаимните фондове и компаниите за управление на ценни книжа, ако годишните им постъпления са над 33 милиона евро.
 
От 1 юни се вдига ДДС от 23 на 24 процента, отпадат преференциалните ставки по същия данък за островите, увеличават се и налозите за автомобилите. Поскъпване ще има и при телекомуникационните услуги, както и при акциза на тютюневите изделия и алкохола.
 
Атина се надява, че приетите преди срещата на Еврогрупата мерки ще ѝ помогнат да получи средствата, които са ѝ необходими, за да плаща задълженията си.
 
"Гърците вече платиха много, но може би за пръв път има толкова голяма възможност тези жертви да се окажат последните", каза пред депутатите преди гласуването на мерките премиерът Алексис Ципрас, цитиран от Ройтерс.
 
Неговата управляваща коалиция, преизбрана през септември с обещанието да приложи спасителния финансов план на стойност 86-милиарда евро, който той самият подписа през юли 2015 г., разполага с крехко мнозинство от 153 депутати в 300-местния парламент.
 
При гласуването на новите мерки само един депутат от коалицията гласува против, и то само по някои членове в приетия законопроект.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят