Гръцкият парламент прие втория пакет мерки

Преговорите с кредиторите за третата спасителна програма започват на 24 юли

Алексис Ципрас. Снимка: ЕПА

Гръцкият парламент прие през нощта срещу четвъртък втория пакет мерки за реформи, което бе условие за започване на преговори с международните кредитори.

Одобреният закон предвижда промени в гражданско-процесуалния кодекс, насочени към продължаващите твърде дълго процеси, мерки за продажба на търг на недвижими имоти на длъжници по ипотечни кредити, както и интегриране в гръцкото законодателство на директивите на Европейския съюз за оздравяване на финансовите институции.

В бъдеще при банков крах първият удар ще бъде върху акционерите. Законът за банките отново гарантира депозитите до 100 000 евро, а вложителите с активи над 100 000 ще участват в евентуално рекапитализиране на финансово затруднената институция също като акционерите.

Документът бе приет с 230 гласа "за" при 63 "против" (31 от които са от управляващата партия СИРИЗА), петима въздържали се и двама отсъстващи в 300-членния гръцки парламент.

Премиерът Алексис Ципрас бе принуден да разчита на подкрепата на проевропейската опозиция след бунт в неговата радикална партия СИРИЗА.

На 16 юни гръцкият парламент прие първия пакет мерки за реформи, с което бе ратифицирано и споразумението с кредиторите от 12-13 юли и изменено данъчното законодателство. Наблюдатели коментират, че снощи вторият пакет е минал, тъй като правителството в последния момент е оттеглило две от доста спорните мерки за икономии, а именно, за орязване на ранното пенсиониране и за облагане с данъци на фермерите, с обещанието те да бъдат включени в друг законопроект.

Според министъра на финансите Евклидис Цакалотос приемането на двата закона дава възможност в петък (24 юли) да започнат жизнено важните преговори с кредиторите за трета спасителна програма за Атина на стойност до 86 млрд. евро. Очаква се преговорите да приключат до 18-20 август.

Признавайки допуснати грешки, преди гласуването Ципрас отново изрази пред депутатите гордостта си, че се е борил за ключовите интереси на Гърция, например, за опрощаване на дълга. Той посочи също така, че ще се бори да гарантира, че реформите ще бъдат въведени възможно най-справедливо.

Правителството на Гърция ще изпълнява споразуменията с кредиторите, въпреки че те са много тежки, заяви Ципрас. "Ще изпълняваме програмата, въпреки че ни се наложи да направим труден избор", каза премиерът.

"Всички знаят какъв избор бе сложен на масата (за преговори). Алтернативата бе планът на германския финансов министър Волфганг Шойбле за излизане на Гърция от еврозоната и катастрофа за гръцката банкова система. Това означава, че имаше вариант за хаотичен дефолт, но никое правителство в тази страна не би се решило на това", допълни той.

Вестниците в Атина отбелязват, че снощи (за разлика от миналата седмица при одобрението на първия пакет) подкрепа на законопроекта е гласувал и бившият финансов министър Янис Варуфакис. В статия в "Прес проджект" той обяснява действията си, въпреки че държи на позицията си, че новото споразумение с кредиторите е обречено на провал.

Целта на това мое гласуване с "да", въпреки фундаменталното ми различие, е запазване на единството в партията СИРИЗА, осигуряване на подкрепа за Ципрас и финансовия министър Евклидис Цакатолос, казва Варуфакис и допълва, че е подкрепил пакета, за да даде време на правителството да преговаря.

В. "Етнос" смята, че отхвърлилите пакета от мерки са проправили пътя към окончателен срив в партията СИРИЗА.

Разцеплението в СИРИЗА е очевидно, ще последват обаче колективни действия, казва от страниците на в. "Та неа" правителствената говорителка Олга Геровасили. Тя подчертава, че занапред правителството ще се съсредоточи върху преговорните усилия, за да бъде финализирано споразумението с кредиторите по третия спасителен пакет за страната. От поведението на "бунтарите" се вижда, че занапред Ципрас ще бъде изправен пред решителни дилеми, смята вестникът.

В. "Нафтемборики" пише, че планът Юнкер е бил тема на разговорите в Брюксел на министъра на икономиката Йоргос Статакис. Той се е срещнал със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Министърът казал, че това е едно ново начало за откриване на работни места и развитие на Гърция. Отбелязва се, че от бюджета на ЕС Гърция разполага за периода 2014-2020 г. с над 35 млрд. евро, 20 млрд., от които идват от европейските структурни и инвестиционни фондове.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа