Гръцкият парламент прие закон за съкращаване на здравните разходи

Парламентът на Гърция прие в нощта срещу четвъртък закон за съкращаване на държавните разходи за лекарства и медицинско обслужване, както и за сливане на пенсионни фондове. Новият закон допълва приетия на 13 февруари рамков закон за новото кредитно споразумение с Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Държавните разходи за лекарства се намаляват с 1,076 милиарда евро. Новият закон позволява по-широко широко използване на по-евтини непатентовани (генерични) медикаменти и либерализира графика за работа на аптеките. Според министъра на здравеопазването и социалната солидарност Андреас Ловердос използването на генерични медикаменти в страната ще се увеличи от 18 на 50 на сто от общия обем лекарства.

Гръцкият парламент прие по спешна процедура частта от законодателния пакет от мерки, отнасящи се до намаляване на заплатите и пенсиите и сливането на държавни институции. Заплатите на местни служители (кметове, заместник-кметове и префекти) се намаляват с 10 на сто.

Броят на държавните научно-изследователски организации се намалява от 56 на 31.

Либерализира се пазарът на труда. Законът предвижда намаляване с 22 на сто на минималната работната заплата в частния сектор, което води до намаляване на множество други ставки, например помощите за безработни. Досегашната минимална заплата в размер на 751 евро се намалява на 586 евро, а помощта за безработни - от 461 на 356 евро. Минималната заплата за младежи на възраст до 25 години се намалява с 32 на сто (до 400 евро с удръжките).

Премахват се различни надбавки, например за прослужени години. Въвежда се и единна мрежа на заплатите във всички държавни учреждения. С 12 на сто се намалява основната част от пенсията на хора, при които тя надвишава 1300 евро. Намаляват се и надбавките към пенсиите.

Военните разходи се намаляват с 300 милиона евро. Разходите за членовете на местните администрации и за избори се орязват с 27- милиона евро, а държавните инвестиции - с 400 милиона евро.

Като цяло пакетът от мерки позволява да се икономисат през тази година общо 3,2 милиарда евро.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?