Гръцкият парламент възстановява държавна корпорация за радио и телевизия ЕРТ

Снимка: БГНЕС (архив)

Гръцкият парламент одобри законопроекта за възстановяване на държавната корпорация за радио и телевизия ЕРТ, закрита със скандал през 2013 г., предадоха световните агенции, позовавайки се на местни медии.

Възстановяването на ЕРТ беше едно от предизборните обещания на новото правителство на радикалната лява партия СИРИЗА. Закриването на ЕРТ на 11 юни 2013 г. предизвика шок в страната и остри критики в чужбина, припомня Франс прес.

Компанията беше закрита с решение на бившия премиер Андонис Самара. Властите аргументираха мярката със загубите и разходите на ЕРТ, но според опозицията действителната причина беше независимият характер на медията.

Законопроектът беше гласуван тази нощ основно от мнозинството на управляващата коалиция от радикалната левица и партия "Независими гърци". Социалистите от "Пасок" и представителите на центристката формация "Реката" гласуваха по някои точки от проекта, а главната дясна опозиционна партия "Нова демокрация" гласува против.

ЕРТ, чието управление струваше по 300 милиона евро годишно, беше заменена от компания на име НЕРИТ, която се очаква да се слее или ще бъде погълната от ЕРТ, отбелязва Ройтерс. НЕРИТ беше с ограничен бюджет и около 500 служители.

Законопроектът предвижда назначаването на 1550 бивши служители на ЕРТ, ако те искат да работят в компанията. Преди закриването ѝ в корпорацията работеха над 2600 служители, но част от тях са се пенсионирали, а други бяха наети от НЕРИТ. Според печата персоналът на новата ЕРТ ще наброява 2300 души.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?