Гръцкият пазар е залят от контрабанден алкохол, внесен от България

Пазарът в Гърция е залят от контрабанден алкохол, внесен от България, алармира гръцкото електронно издание "Репортер", като отбелязва, че само миналата седмица полицията е конфискувала 24 хиляди литра контрабаден етилов алкохол, доставен с хладилен камион за международни превози от България без необходимите митнически и данъчни документи.

Нарушенията на пазара в южната съседка се подхранват от различията в законодателствата на двете страни при облагане с данъци на алкохолните напитки, което води до укриване на доходи и до нарастване на трафика на контрабандни стоки, смята изданието.

В публикацията се цитира случай, при който властите са арестували гръцки шофьор, а камионът му е бил конфискуван, при опит да внесе в страната огромно количество алкохол от България. Щетите за гръцката държава от неплатените данъци възлизали на 730 хиляди евро.

Непрестанният поток на контрабандни количества алкохол от съседни страни и растящият брой конфискации и арести свидетелстват за наличието на  контрабандна търговия, превърнала се във феномен, която от 2009 г. насам започна да процъфтява, след като властите в Гърция нееднократно увеличаваха ставката на специалния потребителски данък върху алкохолните напитки.

Основните страни, от които идват контрабандните напитки са България, Македония, Албания, Румъния, Италия и Кипър, пише изданието.

Споделяне

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?