Гръцкият премиер и партийните лидери обсъждат окончателния текст на спасителния план

Гръцкият премиер и партийните лидери обсъждат окончателния текст на спасителния план

Лидерите на трите политически партии, подкрепящи гръцкото правителство се събраха в 17 часа в сряда при премиер Лукас Пападимос. Очаква се окончателно да одобрят текста на оздравителния план, договорен между Гърция и нейните кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ, предаде радио Атина.

След срещата се предвижда заседание на министерския съвет на Гърция, а утре финансовият министър на страната Евангелос Венизелос ще информира Еврогрупата за окончателните решения.

Според председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер заседанието ще се състои, след като бъде постигнат напредък на преговорите с Гърция.

В петък се очаква оздравителната програма за сключване на нов заем за страната в размер на 130 млрд. евро да бъде внесена в гръцкия парламент заедно със суаповата сделка за отписване на част от гръцкия дълг, за да може те да бъдат гласувани в неделя по бързата процедура.

Очаква се исканите от кредиторите нови болезнени мерки за икономии да включват намаляване на минималната заплата от 751 евро на месец в частния сектор с 22 на сто, на допълнителните пенсии с 15 на сто. Запазват се обаче даваните 13-та и 14-та заплата.

Освен това тази година се предвижда да бъдат съкратени 15 хиляди държавни служители и да бъдат закрити редица държавни предприятия и ведомства.

Европейската комисия се надява, че резултатът от днешната среща на политическите лидери в Гърция ще е успешен. Амадео Алфатаж, говорител на еврокомисаря Оли Рен заяви, че топката сега е в полето на гръцките власти и добави, че само ако бъде постигнат резултат, ще може да има дебат по конкретни теми в Еврогрупата.

Американският в. "Уолстрийт джърнъл" твърди, че Европейската централна банка е приела да съдейства за намаляване на гръцкия дълг и да улесни споразумението за втория заем на Гърция. Алфатаж отказал да коментира публикацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?