Гръцкият премиер имал "тайна вечеря" с руснаци в Света гора

Гръцкият премиер Андонис Самарас е присъствал на "тайна вечеря" в Света гора, която се е състояла далеч от прожекторите на 15 февруари с участието на Владимир Якунин, шеф на руските железници и близък приятел на президента Путин, твърди гръцкият в. "Етнос", цитиран от БТА в понеделник.

Срещата не била случайна и на нея е била обсъждана гръцката приватизационна програма. Пътуването на Самарас до Света гора официално е било огласено дни преди срещата, а руснаците са знаели конкретната дата. Гръцката страна е била информирана за присъствието на Якунин в Света гора и срещата се е състояла в столицата на монашеската република Кариес.

Руски бизнесмени често посещават Света гора и в руския манастир Св. Пантелеймон обикновено лятото ходи и руският президент Владимир Путин. Твърди се, че за срещата е убил уведомен и държавният глава на Русия, който на предишна среща със Самарас се застъпил за руско участие в гръцката приватизация.

В разговорите в Света гора акцентът паднал върху интереса на Москва за участие в търга за приватизацията на гръцката железопътна компания ОСЕ. Според някои източници руснаците били заинтересовани не само за покупката на пакета от акции на гръцките железници, но и за подлежащото на приватизация Солунско пристанище.

Гръцката страна съвсем не е безразлична към този факт, смята вестникът. Представители на гръцкото правителство неведнъж са заявявали, че колкото повече мощни "играчи" се включат в приватизацията, толкова по-добре за Гърция. Самият Самарас не крие желанието си в приватизацията да има руско участие, особено след проваления опит за продажба на гръцката газова компания ДЕПА на гиганта Газпром.

На срещата в Света гора Якунин поставил отново пред Самарас въпроса за покупката на мажоритарния пакет акции на ОСЕ и на Солунското пристанище и поискал от гръцкия премиер ускоряване на тръжните процедури.

От гръцка страна съществувал проблем, който бил свързан със забавилото се стартиране на търга за Солунското пристанище, тъй като целта е процедурите по него да бъдат задвижени паралелно с тези за гръцката железопътна компания ОСЕ.

На срещата била казано, че ако всичко върви нормално и руснаците спечелят търговете, споразумението ще бъде ратифицирано на среща на върха между премиера Самарас и руския президент Путин, която вероятно ще се състои през септември в Атина или в Москва.

В управляващата коалиция в Атина обаче не са малко онези, които се тревожат, че събитията в Крим могат да създадат пречки за участие на руснаците в приватизационната програма, тъй като европейците и американците на този етап са особено резервирани към Москва.

Гръцкият министър-председател, който е особено внимателен и деликатен по отношение на случващото се в Украйна, се надява, че кризата скоро ще бъде преодоляна и няма да възникнат проблеми при реализация на приватизационната програма в частта ѝ за туризма, където, както е известно, Гърция храни изключителни надежди за приток от Русия още това лято, посочва "Етнос".

Ако в следващите дни кризата отшуми, следва да се очаква посещение на Якунин в Гърция.

Три компании досега са проявили интерес към приватизацията на железниците в Гърция. Това са държавната френска компания SNCF, руската RZD и румънската Grup Feroviar Roman GFR. В своя тръжен пакет Москва е включила и Солунското пристанище. Целите, които са си поставили руснаците са не само икономически, но и стратегически. До 2030 г. руските железници планират разширяване на железопътната мрежа с 20 хиляди километра, инвестицията за което ще надхвърли 4,2 трилиона рубли, според руската компания, припомня гръцкият вестник.

Споделяне

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?