Гръцкият премиер иска МВФ да остане извън третия спасителен пакет

Алексис Ципрас

Гръцкият премиер Алексис Ципрас иска МВФ да остане извън третия спасителен пакет за Гърция, съобщава гръцката телевизия "Антена", позовавайки се на публикация на британския в. "Файненшъл таймс".

В интервю за изданието Ципрас заявява, че има проблем с неконструктивното поведение на Международния валутен фонд по отношение на икономическите въпроси, свързани с Гърция. "Файненшъл таймс", цитиран и от БТА коментира, че с позицията си гръцкият премиер прехвърля на еврозоната пълната отговорност за реализирането на исканите от Атина реформи в замяна на третата финансова помощ в размер на 86 милиарда евро.

"Смятаме, че след шест години на управление на тази извънредна кризисна ситуация, Европа вече има институционалната способност да се справи успешно с вътрешноевропейски въпроси", заявява Ципрас пред вестника.

Изданието коментира, че твърденията на гръцкия премиер по всяка вероятност ще разгневят германското правителство, което винаги е настоявало МВФ да остане в спасителната програма за Гърция.

В интервюто Ципрас потвърждава намерението на гръцкото правителство да спази поетите ангажименти към кредиторите с "цел възвръщане на националния суверенитет в икономическата политика".

"Смятаме, че колкото по-бързо излезем от програмата, толкова по-добре за страната", посочва гръцкият премиер и допълва, че до януари страната ще реализира над 70 на сто от икономическите мерки, заложени в споразумението с кредиторите.

Ципрас е оптимист, че страната ще може да получава заеми на международните капиталови пазари "преди края на 2016 г."

По думите му реализирането на споразумението с кредиторите е "труден, но по-добър от всеки друг избор".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?