Гръцкият премиер поиска облекчение на спасителния пакет

Същевременно Андонис Самарас обеща да ускори реформите и приватизацията

Гръцкият премиер поиска облекчение на спасителния пакет

В писмо до колегите си от ЕС, които заседават в Брюксел, гръцкият министър-председател Андонис Самарас поиска облекчаване на условията в спасителния пакет за страната му и обеща да ускори реформите, за които настояват гръцките кредитори, на първо място приватизациите в Гърция, съобщават осведомителните агенции в петък.

"Ще ускоря приложението на програмата, поставяйки акцента върху графика на приватизациите", обещава той в писмото, предадено от гръцкия президент Каролос Папуляс, който го замества Брюксел. Самарас се възстановява от операция на окото, заради която не успя да участва в Европейския съвет.

В замяна той настоява "за поредица промени" в програмата, "за да се контролира безпрецедентната безработица в Гърция и да се спре опустошителната рецесия, в която се намира страната от пет години". "Тези промени ще бъдат също така необходими за постигане на целите на програмата", уверява Самарас.

Самарас декларира, че новото гръцко правителство "е напълно решено да изпълни задълженията, произтичащи от последното споразумение за спасителен пакет".

След съставянето на трипартийната коалиция, в която освен партията на Самарас Нова демокрация влизат и социалистическата ПАСОК и малката умерена "Демократична левица", вече стана ясно, че новото правителство ще поиска удължаване с две години на срока за намаляване на дефицита до 2.1% от БВП от 9.3% през 2010 г., замразяване на съкращенията на държавни служители, намаляване от 23 на 13% на ставката за ДДС за ресторанти и фермери, удължаване от 1 на 2 години на срока за отпускане на помощи за безработни, намаляване на данъчната тежест за гражданите, като те няма да бъдат принуждавани да плащат вноски, които надхвърлят 25% от доходите им.

Според вестник "Катимерини" от писмото на премиера до европейските лидери си личи, че Гърция намалява очакванията си по отношение на предоговаряне на споразумението с международните кредитори. За това говорело по-специално ангажирането със спешна приватизация.

Гръцкото правителство се надява да улесни разговора за промяна в кредитното споразумение като през лятото по експресна процедура предприеме затварянето и сливането на 60 държавни структури, пише в. "Етнос". В. "Афдезмефтос типос" пък посочва, че над 580 хиляди държавни служители ще се явят на изпит под формата на тест и от оценката им ще зависи дали ще останат на работа.

Правителството и тройката влизат в сблъсък прес следващата седмица, пише в. "Нафтемборики". Представители на тройката международни кредитори - Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, пристигат в Атина в началото на следващата седмица , за да направят пълна ревизия на икономиката, която се очаква да продължи около четири седмици. В. "Та неа" отбелязва, че се очаква финансовите запаси на страната да се изчерпат в края на юли.

Гърция отрича да е нарушила споразумението с ЕС и МВФ

Същевременно от министерството на административната реформа и електронното управление на Гърция отрекоха страната да е нарушила ангажиментите си към кредиторите, съобщават гръцките медии.

Преди дни вестник "Вима" писа, че Гърция е нарушила споразумение с ЕС и МВФ, като е назначила близо 70 000 държавни служители през периода 2010-2011 г. Гръцкият вестник се позовава на първоначален вътрешен доклад в този смисъл на постоянната мисия на тройката - ЕС, Европейската централна банка, МВФ, както и на доклад на изпълняващия длъжността министър на финансите Георгиос Заниас.

В съобщение на министерството се посочва, че ограниченията в назначаването на държавни служители са спазени напълно, съобщава гръцкото електронно издание Капитал. За 2011 г. с тройката кредитори е било съгласувано в сектора да бъдат направени най-много осем хиляди назначения. През миналата година броят на назначените е бил 5 633 - главно в министерството на отбраната, здравеопазването, правосъдието, образованието и защита на гражданите.

През разглеждания период 3 424 щатни служители са били прехвърлени в други институции. Общият брой на щатните служители, влезли в държавния сектор през 2011 г., възлиза на 9 057 души. От министерството уточняват, че представителите на тройка са били информирани за по-големия брой назначения и е било договорено намаляването им в рамките на тази година.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?