Гръцкият премиер предупреди за фалит, ако на власт дойде радикалната левица

Гръцкият премиер предупреди за фалит, ако на власт дойде радикалната левица

Гръцкият премиер Андонис Самарас обвини опозиционната Коалиция на радикалната левица Сириза, че се готви за едностранни действия, които ще доведат Гърция до фалит, ако левицата дойде на власт, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Самарас припомни неотдавнашното изявление на депутата от Сириза Янис Толиос, че когато левицата дойде на власт, може да спре плащанията по гръцкия дълг.

"Ние ще победим (на изборите на 25 януари) и това ще бъде краят на популизма в Гърция", заяви Самарас на среща на ръководството на водената от него партия Нова демокрация в петък.

Янис Толиос повтори изявлението си и в радио интервю, но говорителят на Сириза Панос Скурлетис заяви, че евентуалното ляво правителство няма да предприема никакви стъпки, които могат да доведат до така нареченото "кредитно събитие".

"Едно правителство на Сириза няма намерение да спира плащанията или да предприема едностранни действия по дълга", каза Скурлетис за телевизия Скай. Той добави, че ако неговата партия дойде на власт, ще поиска от кредиторите изплащането на дълга да бъде отложено, докато двете страни договорят нови условия по кредита.

Самарас започва в събота предизборната си кампания с посещение в Солун, а вицепремиерът и лидер на ПАСОК Евангелос Венизелос ще посети Пелопонес. Сириза планира среща на партийното ръководство, на която ще определи предизборната си стратегия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?