Гръцкият президент обеща ГКПП Илинден-Ексохи да е готов в началото на 2005 г.

"Чухме уверения, че пунктът Илинден-Ексохи може да е готов в началото на 2005 година", съобщи президентът Георги Първанов след днешната си среща с гръцкия държавен глава Константинос Стефанопулос. По думите на Първанов са преодолени и проблемите за изграждане на пункта Кърджали-Комотини, налице е и воля за изграждане на ГКПП Ивайловград - Кипринос.

По уверения, дадени от гръцка страна миналата есен, трасето на пътя от границата до Драма трябваше да заработи още за летните олимпийски игри в Атина през август тази година. Идеята бе гърците да засилят усилията си по изграждането на пътя до Драма и да не строят бази за граничен контрол на своя територия и да ползват под наем една от вече изградените административни сгради за митнически и граничен контрол на наша територия при ГКПП Илинден.

Активната работа по изграждане на КГПП-та е допълнителен стимул за развитието на двустранните отношения между България и Гърция, заяви президентът Георги Първанов, цитиран от БТА.

Меморандумът между България и Гърция за строеж на граничните контролно-пропусквателни пунктове по линиите Гоце Делчев-Драма, Рудозем-Ксанти (Елидже) и Кърджали-Комотини бе подписан още през 1995 г.

Иначе двамата президенти определиха отношенията между България и Гърция като отлични.

Българският държавен глава подчерта ръста с над 50 на сто в търговския стокообмен между двете страни и посочи, че това е изключително за държави като Гърция и България.

Българският президент изрази удовлетворението си от факта, че идеята за преминаване на тристранните формати в региона в четиристранни е срещнала разбиране по време на днешната среща. В отговор на въпрос Първанов каза, че не може да се ангажира с времева прогноза, но изрази надежда през следващата година това да е факт.

На днешната среща е бил обсъден и проектът за петролопровода Бургас-Александруполис. Гръцкият президент посочи, че този проект не може да бъде реализиран без съдействието на руската страна. Стефанопулос добави, че България и Гърция ще представят съвместно данни по проекта, които да убедят Русия в ползите от неговото реализиране.

Първанов посочи, че се планира среща на ниво министри или заместник-министри, на която да бъде обсъдено актуалното състояние около реализацията на проекта. Двамата президенти са обсъдили и подписването на социална спогодба между България и Гърция.

Гръцкият държавен глава уточни, че 15 члена от нея са готови, но предстои уточняването на някои подробности. Намеренията са спогодбата в най-скоро време да бъде подписана, което ще е и в рамките на ЕС, каза Константинос Стефанопулос. Той добави, че има воля и за придвижване на въпроса за подписване на спогодба за сезонната заетост.

Първанов благодари на Гърция за подкрепата при реализираното вече членство на България в НАТО и по пътя на страната ни към Европейския съюз. Получихме уверение, че тази подкрепа ще я имаме и на срещата на Европейския съвет през декември, когато трябва да бъде взето политическото решение за приключването на преговорите на България, посочи българският държавен глава. Той подчерта, че България и Гърция могат да са активен фактор пред Европейския съюз при поставяне и търсене на решения на въпроси от регионалното сътрудничество.

В отговор на въпрос на гръцки журналист, Георги Първанов каза, че най-доброто набелязано решение за Западните Балкани е от срещата на ЕС в Солун по време на гръцкото председателство. Там беше формулирано решение за европейската перспектива на тази част от региона, която за мен е най-добрата инвестиция в мира, сигурността и развитието му, каза Георги Първанов и добави, че остава тези постановки да бъдат реализирани и на практика.

Споделяне

Още от Бизнес