Гръцкият президент прави последен опит за сформиране на нова коалиция

"Сънди таймс": До излизането на Гърция от еврозоната остават 8 седмици

Гръцкият президент прави последен опит за сформиране на нова коалиция

Гръцкият президент прави последен опит да убеди политическите партии да формират коалиционно правителство и да избегнат по този начин нови избори, които могат да доведат страната до фалит и до излизане от еврозоната, съобщават информационните агенции в неделя.

Президентът Каролос Папуляс се срещна по обед с лидерите на трите партии, получили най-много гласове на парламентарните избори - председателя  на Нова демокрация Андонис Самарас, лидера на радикалната левица  СИРИЗА Алексис Ципрас и лидера на ПАСОК Евангелос Венизелос, всеки от които направи тази седмица безуспешен опит за формиране на коалиционон правитество.

По-късно Папуляс ще се срещне поотделно с лидерите на другите четири партии, които спечелиха места в паралмента - лидера на  партията "Независими гърци" Панос Каменос, председателката на  Гръцката комунистическа партия Алека Папарига, лидера на  крайнодясната "Златна зора" Николаос Михалолякос и лидера на  Демократичната левица Фотис Кувелис.

Вчера Папуляс зяви, че има "едва доловими признаци на оптимизъм", че може да бъде формирано правителство между Нова демокрация, ПАСОК и малката партия Демократична левица, което би осигурило на коалицията мнозинство от 168 от 300 места в парламента.

Лидерът на Демократичната левица Фотис Кувелис обаче каза, че има много малко надежда. Демократичната левица настоява новото правителство да се откаже от ангажимента за прилагане на плана със строги мерки за икономии, наложен от международните кредитори на Гърция - ЕС и МВФ, и да преразгледа незабавно трудовото законодателство, даващо възможност за намаляване на заплатите и улесняващо съкращенията, обясни Фотис пред телевизия Мега, часове преди началото на срещата при президента.

Съмнявам се, че може да се появи споразумение. Имам много малко надежди, каза той.

По-рано тази седмица Кувелис заяви, че неговата партия няма да участва в коалиция, в която не фигурира СИРИЗА.

Срещата на президента с лидерите на Нова демокрация, СИРИЗА и ПАСОК е продължила около час и половина. След нея лидерът на ПАСОК и бивш финансов министър Евангелос Венизелос каза, че  запазва "ограничен, но съществуващ оптимизъм" за възможността за постигане на споразумение за коалиционно правителство, въпреки че срещите с политическите лидери до момента не са дали възможност за намиране на решение.

Венизелос посочи, че все още има надежда за споразумение, но добави, че е готов за избори, ако е необходимо.

Лидерът на Нова демокрация  Андонис Самарас заяви от своя страна, че радикалната левица СИРИЗА, която се класира втора на предсрочните парламентарни избори в Гърция на 6 май, отказва да се присъедини или да  подкрепи коалиционно правителство.

Три партии - консерватори, социалисти и една малка лява паритя, са постигнали споразумение за съставяне на преходно правителство с двегодишен мандат, което да приложи в Гърция "престъпната" програма с мерки за икономии, заяви пък самият лидер на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас.

Три партии са се споразумели за план за правителство с двегодишен мандат, за да се приложи споразумението за заем. Те имат 168 депутати в новия парламент, имат мнозинство, посочил Ципрас.

Лидерите на ПАСОК и на Нова демокрация обаче не споменаха след срещата и за най-малко споразумение. По-късно и малката лява партия Демократична левица опроверга твърдението на Ципрас. Това е позор, това е клеветническа лъжа, заяви партията в съобщение.

Споразумение за състаяне на правителство трябва непременно да бъде постигнато до четвъртък, когато ще се състои първото заседание на новия парламент . Ако това не бъде направено, ще има нови парламентарни избори през юни.

Проучвания на общественото мнение сочат, че голямото мнозинство от гърците са против спасителния план, но искат дазапазят еврото.Цели 78,1 процента от гърците  искат новото правителство  да направи необходимото, за да запази страната в еврозоната, сочи проучване на "Капа рисърч", направено за вестник "Вима". Същото проучване показва, че при евентуални нови избори СИРИЗА би се класирала на първо място с 20,5 процента от гласовете, на фона на 18,1 процента за Нова демокрация и 12,2 процента за ПАСОК.

"Сънди таймс": До излизането на Гърция от еврозоната остават 8 седмици

До възможното излизане на Гърция от еврозоната са останали само осем седмици, предупреждава днес лондонският вестник "Сънди таймс". Засилващата се политическа криза в Гърция заплашва  да хвърли в хаос плана за финансова помощ за тази страна от еврозоната, пише вестникът.

Серията неуспешни опити на гръцки партии да сформират правителство създаде заплаха за провеждането през юни на нови избори.  Към края на юни, според антикризисния план, правителството на Гърция  трябва да одобри ново съкращаване на държавните разходи с 11 милиарда  евро.  След това Атина трябва да  получи в началото на юли поредния транш  от кредита от ЕС и МВФ.

В  бизнес средите в момента  съществуват значителни съмнения,  че ефективно правителство  ще бъде формирано в Гърция към края на юни и  че страната ще  бъде способна да проведе поредно съкращаване на държавния бюджет.  А без това  очакваните пари от ЕС и МВФ няма да пристигнат, което ще постави на дневен ред дефолт на Гърция по нейните задължения и излизане от еврозоната, пише изданието.

"Сънди таймс" съобщава, че британските банки оценяват шансовете за излизане на Гърция от еврозоната  на 50 процента. Банките започнаха да разработват сценарии за бъдещите събития,  предизвикани от излизане на Гърция от еврозоната и създаване отново от нея на национална валута, отбелязва изданието.

"Акрополис, сбогом! Защо Гърция трябва да напусне еврото", посочва в заглавие на първа страница германското списание "Шпигел", присъединявайки се към гласовете на политици и икономисти в Германия, които намекват, че излизане на Гърция от еврозоната може да бъде сега най-добрият вариант, съобщава Ройтерс.

Представители на бизнеса и на политическите среди в Германия заявиха тази седмица, че еврозоната би могла да оцелее без Гърция, защото блокът сега е по-издържлив на удари. Но сп.."Шпигел" отива още по-напред, като твърди, че излизане на Гърция от еврозоната е сега  единственият път напред.

Въпреки целия скептицизъм, нашите редактори досега се застъпваха за оставане на Атина в еврозоната,  се посочва в редакционна статия на списанието. След парламентарните избори в началото на май наблюдателите на "Шпигел" промениха становището си, се казва в статията.

Гърците не бяха узрели за монетарния съюз и все още не са днес. Опитите да се подкрепи страната чрез реформи се провалиха, се посочва още в материала.

Междувременно е ясно, че излизането от еврозоната е в техен собствен интерес. Само излизане на Гърция от еврозоната дава шанс на страната в дългосрочен план да стъпи отново на краката си, се отбелязва  в редакционната статия на сп."Шпигел".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани