Гръцкият списък с реформи - общи приказки

След три дни на преговори по списъка пробив не бе постигнат

Гръцкият списък с реформи - общи приказки

След три дни на преговори между Гърция и кредиторите ѝ по списъка с реформи, за които Атина твърди, че ще увеличат държавните ѝ приходи с 3 милиарда евро, не бе постигнат пробив, предават осведомителните агенции, като се позовават на участници в преговорите в Брюксел. Вместо обещания списък с конкретни реформи гръцката делегация е представила документи в електронен формат на мобилни устройства - написани само на гръцки, твърди ДПА.

Въпросният списък трябваше да бъде представен на Еврогрупата, която да даде "зелена светина" за деблокиране на част от транша за Гърция, тъй като страната е изправена пред проблем с ликвидността.

В Атина очакват Еврогрупата да заседава на 1 април и да излезе с решение за деблокиране на част от транша за Гърция, възлизащ на 7,2 млрд. евро. Става дума за 1,8 млрд. евро от последния транш на европейските партньори за Гърция, 1,9 млрд. евро, които са печалби на ЕЦБ от гръцките облигации за 2014 г. и 3,5 млрд. евро вноски от заемите на МВФ, които все още не са изплатени.

Списъкът е твърде неопределен и ненадежден, каза дипломат от ЕС относно предложенията на гръцкото правителство, които бяха представени в устна форма късно в петък.

Европейската комисия отново очаква окончателен списък с реформи от гърците идните дни. Очакваме списъка в началото на седмицата, каза заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за еврото Валдис Домбровскис. Гърция отлага реформите години наред, добави той.

Списъкът със структурни мерки, които Атина е изпратила на кредиторите, представлява съвкупност от идеи, а не текст, който би могъл да бъде представен за одобрение на следващото заседание на Еврогрупата. Такова мнение е изразил пред Ройтерс европейски представител, помолен да коментира списъка с реформи.

Мерките, предлагани от гръцката страна, са общи приказки и е нужна техническа дообработка, за да спечелят доверието на кредиторите, казал същият източник.

Подобна е и оценката на "Уолстрийт джърнъл". Американският вестник също смята, че мерките трябва да бъдат дообработени, тъй като били неясни и откъслечни и не можело да бъдат обяснени експертно от гръцките представители. Изданието подчертава, че през уикенда мерките са били обсъждани в Брюксел с гръцките представители с цел да бъдат конкретизирани.

Изготвените от правителството реформи ще бъдат тема на извънредно заседание на гръцкия парламент на ниво политически лидери, съобщават гръцките медии в понеделник.

В. "Етнос" отбелязва, че извънредното заседание е било поискано от премиера Алексис Ципрас, както и че то се свиква в момент, когато преговорите на страната с партньорите по списъка с реформи се намират в "ключов момент".

Очаква се дабатите в гръцкия парламент тази вечер да бъдат доста разгорещени. Опозицията обвинява кабинета Ципрас за начина, по който преговаря с партньорите. Критиките са адресирани също и срещу отказа на управляващата коалиция да внесе за гласуване в парламента текста на кредитното споразумение.

Целта на Ципрас е да обясни какви цели преследва правителството на тези преговори. Премиерът отива на дебатите тази вечер с намерението да поиска от опозицията да заема ясна позиция, посочва в. "Нафтемборики".

В. "Та неа" коментира, че макар списъкът с реформи да не съдържа рецесионни мерки и официално управляващите да дават вид, че са единни и подкрепят напълно преговорната тактика на премиера, в редиците на преговорната група съществувало разнобой, тъй като някои от представителите в нея не смятали, че планът с реформи е убедителен.

В. "Вима" отбелязва, че планът с реформи е направен така, че да осигури повечи приходи в хазната. По-специално планът, който вече е представен на "институциите" и се обсъжда в Брюкселската група, предвиждал допълнителни приходи в размер на 3 млрд. евро и "орязване" с 50 на сто на целите, свързани с първичния излишък и растежа.

Варуфакис: Критиките между Берлин и Атина в интерес на противниците на Европа

Същевременно гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заявява в публикация в германския в. "Ханделсблат", че размяната на обвинения между Берлин и Атина е в интерес единствено на противниците на Европа.

Министърът дори говори за "открита неприязън" между гърци и германци. Критиките между Германия и Гърция се засилиха след идването на власт в Атина на правителство на радикалната левица в края на януари.

"Това трябва да спре. Едва тогава Гърция с подкрепата на европейските си партньори, които също имат интерес от икономическото ѝ възстановяване, ще може да се съсредоточи към прилагането на ефикасни реформи и политическа стратегия, стимулираща растеж", допълва министърът. Слухове за оставката му бяха опровергани от правителството в петък.

Варуфакис веднъж вече призова на 20 март в блога си за помирение между Берлин и Атина, няколко дни преди първото посещение на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Германия за среща с канцлерката Ангела Меркел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа