Гръцкият туризъм вдъхва оптимизъм

Гръцкият туризъм вдъхва оптимизъм

Правителство и хотелиери в Гърция са оптимисти за постъпленията от туризма в страната и смятат, че годината ще е печеливша за бранша, въпреки сътресенията на пазара и опасенията на експерти, че приходите може да паднат  заради възникналата политическа несигурност, която събуди страхове, че страната може да напусне еврозоната в условията на задълбочаващата се дългова криза, пише сайтът Репортер.GR, цитиран от БТА.

През юни бе регистриран рекорд на резервациите, което е показателно, че можем да  храним надежди за туристическия поток в следващите седмици, казва представителят на хотелиерите Ксенофон Петропулос. Ситуацията на туристическия пазар е много по-добра, отколкото през предишните месеци, допълва той, изказвайки очаквания, че резултатите от туризма тази година ще бъдат същите като миналата.

През 2011 г. Гърция бе посетена от около 16,5 млн. туристи, като прогнозите на хотелиери и туроператори са тази година броят им да се движи в същите граници, към около 16 млн. туристи.

Данните показват, че 30-40 на сто от гърците, почивали миналата година, сега няма да имат ваканция заради финансови проблеми.

Все пак може да се каже, че въпреки оценките, дадени през последните месеци и вещаещи "разпад на гръцкия туризъм" и "рухване на "тежката индустрия на Гърция", туристическият пазар в страната се очертава да бъде на печалба тази година, при това следва да се има предвид, че това става в момент, когато цяла Европа преживява криза и се намира в икономическа ресеция, смятат от бранша в Атина.

През 2011 г. приходите от туризма в Гърция бяха с 10 процента повече и достигнаха 10,5 милиарда евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани