Гръцкият външен министър пристигна на символично посещение в Скопие

Никос Кодзияс, сн: в. Вечер

Гръцкият външен министър Никос Кодзияс пристигна на официално посещение в Скопие в четвъртък вечерта, където ще продължи преговорите за името на Македония.

Той дойде с първия директен полет от Атина за последните 12 години и кацна на летището в македонската столица, което доскоро носеше името на Александър Македонски, но бе прекръстено на "Скопие" в знак на добра воля от страна на Македония да реши спорните въпроси с Атина.

Гръцкият външен министър ще разговаря утре с Никола Димитров, с премиера Зоран Заев, с вицепремиера Буяр Османи, с председателя на парламента Талат Джафери, с лидерите на ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ Христиан Мицкоски и Али Ахмети.

По време на разговорите ще бъдат обсъдени позициите на Скопие и Атина по въпроса за името и представеното по-рано тази седмица проектоспоразумение от гръцка страна.

На практика това са и предложените от международния посредник на ООН в спора Матю Нимиц:

Република Северна Македония

Република Нова Македония

Република Горна Македония

Република Вардарска Македония

Република Македония (Скопие)

Преди два дни македонският външен министър Никола Димитров съобщи, че и Македония е запознала Гърция със своите предложения.

"Честно е да призная, че има различия между нашето и гръцкото предложение. Но, ако имаме еднаква цел ще успеем да преодолеем тези различия", каза Никола Димитров.

Освен към името Атина има претенции и към македонската конституция, която според гърците допуска присъединяване на съседни територии.

Македония се надява, че спорът ще бъде решен навреме, за да получи препоръка за започване на преговори с ЕС през юни и потвърждение на поканата за членство в НАТО през юли тази година.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?