Гръцко-българско семейство живее на летището в Мюнхен като във филма "Терминал”

Българо-гръцко семейство живее на летището в Мюнхен само и само да не се връща към бедността в Солун, пише германският в. "Зюддойче цайтунг", цитиран от БТА в неделя.

Тричленното семейство, съставено от гръка Атанасиос, неговата българска половинка Албена и нейният 15-годишен син Николай, спи между пейките в една от чакалните на летището вече 6 месеца. Семейството се изхранва, като събира пластмасови и стъклени бутилки и ги предава за рециклиране срещу дребни суми.

Двойката се запознава през 2007 г. в Солун, когато Атанасиос е ди джей в местно радио и дори има нощно заведение. С настъпването на кризата Атанасиос остава без работа, продава нощното си заведение и накрая се преквалифицира в продавач на плодове и зеленчуци, но и това не го спасява от мизерията.

Тогава Атанасиос и Албена решават да заминат за Германия, за да си опитат късмета там, но начинанието се оказва безуспешно, тъй като в страната вече са пристигнали много гърци и намиране на работа дори като чистачка се оказва трудно. Накрая българо-гръцкото семейство решава да живее на летището в Мюнхен по примера на филма "Терминал" на Стивън Спилбърг.

От пет седмици към Атанасиос и Албена се е присъединил и Николай, изпратен от баба му, която не смогвала да се грижи за него.

Пред "Зюддойче цайтунг" Атанасиос разказва, че всичко е по-добре, дори животът на летището, отколкото връщане в солунската мизерия.

Информацията на германския вестник предизвика вълна от телефонни обаждания от страна на германци, които питат как да помогнат на българо-гръцкото семейство, озовало се като в капан.

Според германското законодателство без жилище, човек не може да получи социална осигуровка, която пък е задължителна за намирането на работа, но пък без работа, човек не може да си наеме жилище.

Споделяне

Още от Свят