Гръцкото правителство изплаща компенсации за пожарите

Гръцкото правителство изплаща компенсации за пожарите

Гръцкото правителство, подложено на остри критики за реакцията си на опустошителните пожари в страната, обеща в сряда да изплати компенсации на хората, загубили домове, реколта и селскостопански животни.

В същото време вече са овладени голяма част от пожарите, които за шест дни изгориха 180 000 хектара земи и взеха най-малко 63 жертви.

Това е основната тема на политическия дебат в Гърция преди предсрочните избори на 16 септември.

Правителството, което призова към национално единство, е подложено на все повече критики за начина, по който реагира на пожарите. Близо 16 000 души са евакуирани от домовете и населените си места, разрушени или повредени са 4 500 къщи, изгорели са 60 000 овце и крави, според данни на информационната система на ЕС за горските пожари.

Правителството на премиера Костас Караманлис е предвидило компенсации от 3 000 евро за загубен дом и близо 10 000 евро за загинал член на семейството.

В най-силно засегнатите райони пожарите вече са овладени, но поради силните ветрове не може да се предвиди дали и къде ще избухне ново огнище. Правителството, което преди три дни обяви бедствено положение, обеща да възстанови бързо снабдяването с електричество и вода в опожарените райони.

Костас Караманлис заяви, че къщите ще бъдат построени отново, а горите ще бъдат залесени. Трябва да се направи всичко възможно, за да не разочароваме младите хора, които могат да започнат да напускат селата, добави той.

Говорителят на правителството Борорис Ресополис каза, че приоритет ще бъдат селата с най-много жертви - Артамиса, Макистос и Смирна в района на Захаро.

Властите вече изразиха подозрения, че започналите миналия четвъртък пожари са дело на подпалвачи. Има задържани, съобщава се за поне седем разпитани в рамките на разследването. В ареста обаче е останал един от заподозрените, съобщи в сряда гръцката полиция.

Караманлис допусна, че огънят е предизвикан умишлено от политически екстремисти преди изборите в страната през септември.

“Толкова много пожари да избухнат едновременно на толкова много места, не е съвпадение”, заяви той и обеща да накаже виновните.

В разследването се включиха служители от отдела за борба с тероризма. Министри заявиха, че Гърция е може би подложена на нов вид терористични атаки. През тази година в страната избухнаха 120 големи горски пожари в сравнение с 52 през 2006 г.

Безпрецедентната криза около пожарите, се отрази негативно на доверието към кабинета. Според проучване на агенция Алко, управляващата партия Нова демокрация (Неа демократиа) в момента води  с по-малко от един процент пред опозиционната социалистическа партия ПАСОК. Преди пожарите преднината на Неа демократиа бе пет процента.

Лидерът на социалистите Георгиус Папаандреу призова правителството да докаже твърденията си за умишлени палежи или да спре с тези обвинения.

“Ако правителството не може да предостави доказателства във връзка с разследването, то трябва да спре”, каза той и допълни, че всичко, което прави правителството, “дестабилизира страната”.

Споделяне

Още от Балкани