Гръцкото служебно правителство и гръцките депутати положиха клетва

16-членното служебно правителство на Гърция положи клетва, за да управлява страната до произвеждането на нови избори следващия месец, след като възникналата безизходица след последните избори на 6 май предизвика политическа суматоха и постави под въпрос оставането на страната в еврозоната, предадоха световните агенции.

Кабинетът, който включва дипломати, професори и бивши министри, няма да може да взима обвързващи решения до новите избори на 17 юни. Служебното правителство положи клетва на церемония в президентската резиденция в Атина.

След правителството депутатите от новия гръцки парламент, сред които и депутати от крайнодясната фашистка формация "Златна зора", също положиха клетва пред 300-членния гръцки парламент.

Двайсет и един депутати от "Златна зора", които влязоха в парламента, марширувайки като войници, ще заемат само за един единствен ден местата си заедно с депутатите от още шест други политически партии, посочва ДПА. Парламентът ще бъде разпуснат утре.

Кабинетът, който положи клетва днес, ще бъде ръководен от 67-годишния съдия Панайотис Пикраменос. За министър на финансите бе определен Георгиос Заниас, една от ключовите фигури в преговорите по голямото отписване на дълга на страната, което бе договорено в началото на тази година. Той е висш служител във финансовото министерство и преподавател по икономика в Атинския университет.

За министър на външните работи бе определен дипломатът Петрос Моливиатис, който вече е заемал поста в периода 2004 г. - 2006 г.

Гърците обаче са разочаровани от решението за новите избори, съобщиха днес гръцките медии. Допитване, цитирано от вестниците, показва, че седем от десет гърци изказват несъгласие с преждевременното прибягване до урните. 67,7 на сто биха предпочели да се сформира коалиционно правителство. Гърците са скептични по отношение на решението, взето от политиците, като отдават това на преследвани от тях дребнопартийни цели.

Споделяне

Още от Балкани