Граждани блокираха пътя София-Варна в защита на болницата в Ловеч

Граждани блокираха пътя София-Варна в защита на болницата в Ловеч

Близо 300 протестиращи за спасяването на болницата в Ловеч блокираха в понеделник следобед движението по главния път София - Варна, в района на пътен възел "Абланица". Протестиращите носеха трансперант с надпис: "Спасете болницата в Ловеч. Не ни обричайте на смърт!"

Протестът бе организиран от медиците и работещите в болницата в Ловеч и бе подкрепени от таксиметрови шофьори и граждани.

Протестиращите неколкократно блокираха и отблокираха пътното платно - на всеки 10 минути, за да не се образуват огромни колони от пътуващи по главния път София-Варна и за да направят тези, които преминават в момента, съпричастни към проблемите на Ловеч заради местната болница, съобщи БНР.

Протестиращите настояват държавата да не допуска фалит на закъсалата финансово болница, чиито кадри напускат заради липсата на пари. Работещите в ловешката болница получиха едва в петък заплатите си за месец януари. За фервуари, март и април не са получавали заплати.

През януари Министерството на здравеопазването изготви и представи на работещите в лечебното заведение оздравителен план, според който дълговете от 6 млн. лева да бъдат погасени за 5 години.

Освен това се предвижда съкращаване на легла и администрация, но работещите в болницата се оплакват, че липсата на финансови средства я обричат на затваряне.

Болницата е печален пример за лошо управление и източване на държавно лечебно заведение чрез частни структури, заради което случаят беше даден на прокуратурата.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова заяви, че лечебното заведение може да излезе от финансовата криза само с реформа, каквато вече е предложена от правителството.

По думите ѝ в Ловеч се прави всичко необходимо, така че болницата да бъде спасена и стабилизирана. Тя обвини медиците, че саботират реформите и за това болницата не може да бъде оздравена.

"Цял един оздравителен план беше почти стартирал за изпълнение и отново не бяха съгласни медицинските работници. Не може с непрекъснат отказ от реформи да искаме промяна към добро", коментира кметицата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?