Граждани искат оставки в МЗ и Фонда за лечение на деца заради отказаната трансплантация на дете

Граждани искат оставки в МЗ и Фонда за лечение на деца заради отказаната трансплантация на дете

От гражданската инициатива “Спаси, дари на...“, която се занимава с кампании за подпомагане на нуждаещи се от лечение на деца, поискаха оставките на директора на Фонда за лечение на деца Владимир Пилософ и зам.-министъра на здравеопазването Атанас Кундурджиев заради отказаната трансплантация в чужбина на деветгодишния Барям Али.

"Малкият Байрям показа нагледно на цялото общество до какво доведоха т.нар. "промени" във фонда за лечение на деца, извършени силово, арогантно и изключително некомпетентно от Петър Москов и екипа му. Най-общо казано, доведоха до критични ситуации за болните деца, административен хаос, конфликт на интереси, липса на всякаква прозрачност и публичност в работата на фонда и безнаказаност на длъжностните лица, отговорни за живота на децата.“, се казва в позиция на “Спаси, дари на...“, които имаха свой представител в Обществения съвет на фонда, но го оттеглиха в знак на протест срещу подмяната на решения от директора Пилософ.

“Байрям ясно показа, че фондът не работи. Нещо, за което алармираме месеци наред. И той далеч не е единственото дете, пострадало от фонда през последните месеци. С всеки изминал ден се появяват нови дарителски кампании за лечение на тежки заболявания, които до 2015 год. се финансираха безусловно от фонда, а сега получават отказ. По наши общи изчисления, за по-малко от година са набрани над 3.5 млн. лева дарения за лечение на деца с левкемия, Сарком на Юинг, мозъчни тумори и други форми на рак. За същия период бяха заведени и рекорден брой дела срещу фонда“, посочват от “Спаси, дари на...“.

“Време е виновните за съсипването на една от малкото работещи структури в България да понесат отговорност. Настояваме за оставки!“, казват от инициативата.

“На първо място настояваме за незабавна оставка на директора на фонда проф. Владимир Пилософ. За десетте месеца на поста си той доказа, че не е способен да ръководи такава специфична институция. Обезсмисли съществуването на обществения съвет и го превърна в параван на едноличните си решения. Отношението му към родителите става все по-грубо и недопустимо. Премахна регистъра на заявленията, от който всички се информирахме за работата на фонда. Не публикува отчети за дейността си, въпреки че е длъжен да го прави на всеки 3 месеца“, казват от “Спаси, дари на...“.

“Конкретно за Байрям директорът носи отговорност за това, че е чакал близо 3 месеца след положителното решение на обществения съвет, за да изиска формуляр S2, както и че 2 дни след като детето трябваше да е постъпило в немската клиника, тепърва започва да търси българска болница, която да го приеме. Протакането до последния момент се превърна в практика – в последния момент се купуват самолетни билети, в последния момент се правят резервации за нощувки, в последния момент се търсят дати за болничен прием. Нерядко се изпускат дати, защото фондът не си е свършил навреме работата. Санкции обаче няма. От тази мудност и хаотичност страдат единствено децата и родителите им“, посочват от организацията.

Оттам смятат, че Пилософ носи отговорност и за това, че не е издал и до момента писмен отказ за финансиране на операцията на Байрям в Германия и по този начин блокира възможността родителите на детето да заведат дело.

“Но най-вече носи отговорност за това, че едно дете е в критично състояние, а фондът, създаден за деца като него, не само не му помага, но и му пречи да се лекува. Затова и все повече хора задават публично въпроса – защо при това положение фондът за лечение на деца продължава да съществува? Честно казано, все по-трудно ни е да отговорим на този въпрос“, казват от “Спаси, дари на...“.

По тази причина настояват и за оставката на Пенка Белева – ръководител на Инспектора към МЗ, защото с нейния тенденциозен, субективен и злонамерен доклад започна унищожаването на фонда.

“И накрая, намираме за редно заместник-министър Кундурджиев също да поеме отговорността си за неинформираното и безчовечно решение, с което обрече Байрям на още страдание, а близките му – на несигурност и страх“, допълват от организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?