Граждани излязоха на протест "Не искаме болница от миналото"

Те настояват МЗ да спре поръчката за довършването на стария строеж и да има ново задание и конкурс

Въпреки проливния дъжд десетки родители с деца, лекари, архитекти и граждани се събраха в сряда вечерта на протест пред Министерството на здравеопазването под мотото "Не искаме болница от миналото".

Те призоваха за отмяна на обществената поръчка за довършване на изоставенето десетилетия скеле на института по педиатрия в двора на Александровска болница, на мястото на което МЗ планира да е новата Национална детска болница.

Според инициаторите на протеста строежът е морално и физически непригоден да отговори на потребностите на една модерна детска болница.

Здравният министър Кирил Ананиев покани недоволните на разговор в началото на следващата седмица.  

Исканията: Ново задание и международен конкурс за проекта

Те обаче са за прекратяване на поръчката и извършването на анализ на потребностите на бъдещата детска болница и професионално изготвено задание. След това да се проведе международен открит архитектурен конкурс, за да имаме в крайна сметка "модерна, национална детска болница, отговаряща на всички изисквания на съвременната наука".

Към започналата в края на миналата година петиция срещу пригодяването стария строеж за нова национална детска болница са се присъединили 10 500 граждани. Подкрепят я и над 60 неправителствени организации. Сред тях са Българската педиатрична асоциация, Инициативата "Подкрепи Педиатрията", Камарата на архитектите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Камарата на архитектите вече обжалва обществената поръчка на МЗ за доизграждането на националната детска боница в двора на Александровска болница. Аргументите бяха, че процедурата по инженеринг е порочна, защото позволява строителят да диктува на проектанта условията и това ще доведе до компромис с качеството. Освен това според архитектите са заложени минимални изисквания за качество и безопасност в документацията на поръчката, което поставя в риск живота и здравето на децата. (Повече за съображенията на Камарата на архитектите можете да прочетете ТУК и ТУК ). Тези аргументи обаче бяха отхвърлени от Върховния административен съд, който даде зелена светлина МЗ да довърши обществената поръчка и да избере изпълнител. (С мотивите на съда можете да се запознаете ТУК).

Това е и причината сега МЗ да отказва да се вслуша в призивите за отмяна на поръчката, тъй като тя вече е изминала всички законови процедури – конструктивно обследване, според което недовършеният строеж може да бъде доизграден след предписано укрепване; съгласуване с професионалната общност; процедури по обжалване и в крайна сметка произнасяне на Върховния административен съд в полза финализиране на процедурата. Предстои МЗ да подпише договор с класирания на първо място консорциум с участието на "Главболгарстрой", но все още класирането и допуснатото предварително изпълнение се обжалват.

Малко преди началото на протеста от МЗ съобщиха, че здравният министър Кирил Ананиев е поканил на среща представители на протестиращите в понеделник от 16 часа, тъй като му предстои пътуване в Брюксел за извънредно заседание на Съвета по здравеопазване във връзка с предприетите от държавите-членки мерки срещу разпространението на коронавируса. За участие в срещата министърът е поканил и членове на работната група, изготвила структурата (част от техническото задание на обществената поръчка) на Националната многопрофилна детска болница. Поканени са също представители на фирмата, извършила конструктивното обследване на строежа – “Балмер Инженеринг“ ООД, както и представител на избрания за изпълнител на поръчката консорциум ДЗЗД “Детско здраве“. 

Критики към проекта на МЗ

Гражданите са убедени, че изготвеният от МЗ проект за детска болница няма да отговори на очакванията на лекари и родители. (За плановете на МЗ относно бъдещета детска болница можете да прочетете ТУК)

Една от причините е, че в проекта липсват клиники по ортопедия и травматология, имунология, токсикология, детска психиатрия, инфекциозни болести, лъчетерапия, детско-юношеска гинекология. Липсват условия за лечение на деца с имунен дефицит. Това означава, че децата отново ще бъдат препращани от болница в болница.

Друго опасение е, че документите по поръчката се разминават, и техническите схеми предвиждат по-малко легла и по-малко кабинети от възложените в заданието, без да става ясно как това би се отразило на качеството на цялостния проект. В несъответствията изчезват цели диагностични модули като ехографски кабинети и ядрено-магнитен резонанс например.

Част от отделенията видимо предвиждат по-малко легла, отколкото е натовареността на сега съществуващите клиники, които поставя под въпрос организацията на лечението на всички нуждаещи се в бъдеще.

Основна критика към проекта на МЗ е, че той не предвижда присъствието на родители в неонатологичното интензивно отделение на бъдещата болница, а това противоречи на всички световни стандарти за грижа за недоносени бебета. Не е ясно дали и какъв достъп ще имат родителите до децата си в интензивните отделения, не е ясно дали и какви условия ще има за придружаващите родители дори в обикновените болнични стаи

Друга критика към проекта е, че в бъдещата Педиатрия, планирана от МЗ, не се предвижда продължително лекуващите се деца да имат пространства за учене и игра, или за контакт с близките си, въпреки че от министерството първоначално уверяваха, че това е предвидено.

В последните седмици десетки хора се присъединиха към Фейсбук кампанията "Болницата, която искаме", в която родители, деца, лекари, обществени личности се снимат с послания, които отразяват тяхното разбиране за една модерна детска болница, обърната към потребностите на децата, родителите и медиците.

Споделяне

Още по темата

Още от България