Граждани излязоха в София да подкрепят арестуваните разследващи журналисти

Граждани излязоха в София да подкрепят арестуваните разследващи журналисти

Около двеста граждани се събраха в София пред Съдебната палата в понеделник привечер на организиран в социалните мрежи протест в подкрепа на задържаните разследващи журналисти Димитър Стоянов от българското издание "Биволъ“ и румънския му колега Атила Биро в нощта срещу миналия петък. Демонстрантите защитиха правото на свобода на словото и се обявиха против ареста им край Радомир, извършен от МВР след техен сигнал за потенциално унищожаване на свързани с разследване на корупционна схема с еврофондове, в която е замесена фирмата "Джи Пи Груп“, изразиха подкрепата си за журналистите и защитиха правото на свобода на словото.

Гражданската акция трябваше да се състои пред Министерския съвет, но се премести пред Съдебната палата, за да не се смеси с недоволните от кабинета, които са пред правителствената сграда втори ден.

"Това, което се случи с двамата журналисти е капката, която преля чашата на нашето възмущение от управлението на Борисов", обявиха организаторът на протеста – художникът Владо Руменов, цитиран от бТВ. Според него премиерът ръководи страната еднолично и затова негова е вината за липса на свобода на словото, печата и волеизявлението.

"При всяко посегателство над журналист трябва да има солидарност от всякакви медии, независимо че може да са враждуващи или едните да са на един, а другите – на друг, защото това е полицейски произвол”, коментира и журналистът Иван Бакалов.

"Ние не само осъждаме, а и пледираме да бъдат наказани тези, които извършват насилие над журналисти”, заяви Снежана Тодорова от СБЖ.

Протестът започна мирно, но се появиха опити за провокации. Младежи, присъединили се към демонстрацията от другия протест, спряха движението на трамваите, но бяха отстранени от полицаите.

Споделяне

Още по темата

Още от България