Граждани на България и Румъния основните организатори и жертви на трафик на хора

Сесилия Малмстрьом

Граждани на България, Румъния, Германия и Франция са основните заподозрени в трафик на хора европейци. Основните жертви на трафик пък са от България и Румъния. Това сочи доклад на Евростат за периода 2008-2010 г., публикуван от Европейската комисия в понеделник, предаде в БТА.

Близо половината от всички трафиканти (45 процента) са с документи за самоличност от ЕС, а останалите 55 процента са от други държави, като преобладават престъпниците с произход от Нигерия, Китай и Турция. България, заедно с Холандия, Дания, Финландия, Словения, Словакия и Швеция, е съобщила за нарастване на случаите на трафик в наблюдавания период.

В България случаите са се увеличили от 250 през 2008 г., до 346 през 2009 г. и 432 през 2010 година. Основно жертва на трафик у нас стават момичета и жени, като всяка пета пострадала е непълнолетна.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви при представянето на данните, че ЕК работи с българските и с румънските власти за намаляване на тези тенденции. По нейните думи жертва на трафик са основно представители на ромското малцинство.

Попитана дали влизането на България и на Румъния в Шенген не би влошило допълнително тази картина, Малмстрьом отговори, че тази тема няма връзка, тъй като престъпниците и сега с лекота преминават европейските граници.

През 2008 г. уличените в ЕС в престъплението трафик на хора българи са били 266, докато онези, произхождащи общо от Азия, са били 113. За разглеждания период в ЕС са били установени общо 23 632 жертви на трафик. Общо 68 на сто от тях са жени, 17 процента са мъже, 12 на сто са момичета и три на сто са момчета.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа