Граждани на "Последен протест за Иракли и морето"

"Каузата ни са законността и моралът"

Граждани на "Последен протест за Иракли и морето"

Гражданската инициатива „Да спасим Иракли” организира протест пред Народното събрание по повод новия строеж в една от последните останали незастроени местности по българското Черноморие. Протестът ще е в понеделник, 14 януари от 18.30 ч..

"След 6 години протести, дела и стотици акции, ето го и бетонът в Натура 2000 на поредните "еднофамилни къщички" на Иракли! Този път инвеститорът се казва "Емона 2000". Този път планът включва 30 къщи и резиденции.  За всички, които подкрепят  "Да спасим Иракли" дойде време да извикаме отчетливо - Писна ни да се занимаваме с това да спасяваме Иракли! Искаме решение веднъж завинаги!”, пишат инициаторите на акцията, озаглавена "Последен протест за Иракли и морето".

"Ако и ти искаш да решим този казус сега, да приключим с реалното му решаване, вместо да скачаме от "инвеститор" на инвеститор и да броим маргаритки "спасено, не е спасено",  ела с нас в понеделник да викнем с пълно гърло за единственото реално спасение за значимите казуси по българското Черноморие:

ИСКАМЕ НЕЗАБАВНО обявяването на Иракли, Кара Дере и Камчийски пясъци за защитени територии и издаване на заповедите им за защитени зони по Натура 2000 и европейската директива за местообитанията! Настояваме за реални действия за спасяването на дюните, а не бързешком да се променят няколко сериозни закона на парче, без обаче да се разширят възможностите за обществен контрол върху институциите.

Писна ни от лъжи и полуобещания - от олигарси с различни политически окраски, писна ни тази игра на гонене и хващане! За това се иска съвсем малко добра политическа воля! Дотук такава липсваше! Нашата кауза не е Иракли, а законността, която е тъпкана от Странджа до Калиакра. От Сребърна до Банско.  Каузата ни е моралът”, заявяват още инициаторите на протеста.

За строителството на плажната ивица най-напред съобщи блогът Stopatom, който пусна снимки от мястото, което е на трийсетина километра от Несебър. Според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие това би трябвало да е изключителна държавна собственост, като строителството на плажа и дюните е забранено. На мястото трябва да бъдат вдигнати 9 ваканционни бунгала на един етаж и 5 – на два етажа, както и 3 склада с басейни. Това е посочено на информационната табела, поставена на обекта. Според нея строителството е започнало на 2 ноември 2012 г. и трябва да приключи за 49 работни дни.

Инвеститор на обекта е “Емона 2000” ЕООД. Дружеството е собственост на Добрин Иванов според Търговския регистър. Строител е “Агрогруп Екзакт”.

Гражданската инициатива "Да спасим Иракли" смята, че заради забавянето на заповедите за обявяването на защитени местности по евродирективата за местообитанията и Закона за биоразнообразието България е пред сериозна заплаха от европейски санкции.

България ще докладва на Европейската комисия състоянието на защитените зони през юни тази година. Съществува обаче риск да се окаже, че много от тях са били унищожени заради бездействието на институциите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?