Граждани на протест срещу първия магазин за вещи, отнети от длъжници

Организацията за обществена самозащита "Едно" ще блокира пътя Добрич - Варна на 7 януари в знак на протест срещу отварянето на първия магазин в страната от частен съдия-изпълнител за продажба на вещи, отнети от длъжници. Това съобщи председателят на гражданското сдружение Светлозар Николов във вторник.

Искането за едночасовата блокада е внесено в общината. От сдружението ще информират Висшия съдебен съвет и Министерството на правосъдието за лошата практика в съдебно-изпълнителните дела.

Николов коментира, че в условията на икономическа криза се нанася пореден удар срещу граждани, останали обикновено без работа, които не могат да обслужват кредити и други плащания, и им се отнемат последните ценни вещи. Той определи отварянето на търговския обект като противозаконно. Според него има противоречие между Закона за частните съдебни изпълнители и Гражданско-процесуалния кодекс.

Кодексът позволява да бъдат отваряни магазини за продажба на вещи по изпълнителни дела, коментира частният съдия-изпълнител Слави Сербезов, чиято собственост е търговският обект. Той поясни, че в магазина, който ще бъде открит през януари, ще се продават телевизори, сателитни антени, видеосистеми и други вещи, отнети по изпълнителни дела.

Повечето от длъжниците са с неплатени сметки към "ВиК", има домакинства с натрупани задължения по 3000-4000 лева за няколко години, допълни Сербезов. По думите му магазинът ще спестява неудобството за длъжниците от огледите от купувачи на описаните вещи по домовете им.

Отнетите предмети ще се продават в търговския обект на определената им пазарна цена, а не на 75 на сто от нея, както е при другите процедури при публичната продан, добави съдия-изпълнителят.

Споделяне

Още от България