Граждани на седем мюсюлмански страни пристигат безпрепятствено на летищата в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пътуващи от седемте мюсюлмански страни, засегнати от спорния указ на Доналд Тръмп за забрана за влизане на американска територия, се радваха вчера през сълзи да видят близките си при пристигането си в САЩ, след като федерален съдия отмени мярката, съобщи Асошиейтед прес.

Авиокомпаниите по света позволиха на граждани на Сирия, Ирак, Иран, Судан, Сомалия, Либия и Йемен да се качат на полетите за САЩ. Адвокат, чакащ на нюйоркското летище "Кенеди" каза, че притежателите на визи и зелени карти от Ирак и Иран не срещат проблеми при пристигането си.

Камал Фадлала, 33-годишен судански лекар успя да се върне в Ню Йорк вчера, след като се оказал блокиран в продължение на седмица в Судан, където отишъл на семейна сбирка. Хубаво е да се върнеш в САЩ, каза той за Франс прес на летище "Кенеди", където бе посрещнат с "Добре дошъл у дома".

Иранският учен Нима Енаяти, докторант в университет в Милано, не е бил допуснат да се качи на полет за САЩ на 30 януари, въпреки че има виза. Вчера той каза, че е минал безпроблемно летищната проверка и вече чака самолета си за САЩ, където ще прави изследвания в областта на роботизираната хирургия в Станфордския университет.

Трийсет и две годишната иранска художничка Фариба Таджростами излиза от летище "Кенеди" с широка усмивка и сълзи в очите, докато братята ѝ я приветстват с радостни прегръдки. Тя опитала да пристигне в САЩ от Турция преди седмица, но била отпратена. "Много съм щастлива. Не съм виждала братята си от девет години", каза тя.

Подобни сцени се разиграха на много места в САЩ, два дни след като съдия в щата Вашингтон отмени президентската забрана за пътувания и часове след като апелативен съд в Сан Франциско отхвърли иска на министерството на правосъдието за незабавно възстановяване на действието на президентския указ.

Управата на летището в Кайро съобщи, че общо 33 мигранти от Йемен, Сирия и Ирак са се качили вчера на полети за САЩ. Ливанската информационна агенция съобщи, че на летището в Бейрут са били допускани сирийски семейства и други, засегнати от забраната, да се качат на самолети през Европа за САЩ.

Общо около 60 000 визи, които бяха анулирани от указа на Тръмп, са отново валидни, съобщи американската дипломация, цитирана от АФП.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?