Граждани обжалваха прекратяването на делото за мръсния въздух в София

Обжалването на прекратеното дело за мръсния въздух в София беше придружено с акция "Зимнина за софиянци". Сн. БГНЕС

Гражданите, обединени в "Група за чист въздух", внесоха в Софийския апелативен съд жалбата си срещу решението на Софийския градски съд да прекрати делото срещу Столичната община за замърсяването на въздуха.
"Формалистичният подход на съда по делото е отказ от достъп до правосъдие. Гражданите имат право на чист въздух, което следва да може да се защити пред съд", каза адвокат Димо Господинов, който внесе обжалването.

Софийският градски съд прекрати делото срещу общината за замърсяването на въздуха в края на октомври. Само няколко дни след това три от станциите, които следят за качеството на въздуха в столицата, са отчели превишение на нормите - "Надежда" (2.39 пъти над нормата), "Хиподрума" (1.65) и "Павлово" (1.48), обясниха ищците.

Обжалването на решението на СГС беше съпроводено с акция, озаглавена "Зимнина за софиянци". Авторите ѝ предлагаха пред Съдебната палата буркани с чист въздух от различни места в България, за да имат живеещите в София какво да дишат в студените месеци. През зимата проблемът с мръсния въздух в София е най-сериозен като най-често той е запрашен. Според общината основните причина за проблема са обективни - географското положение и климатичните особености на района, и субективни - отоплението с твърдо гориво и емисиите от транспорта.

Колективните искове срещу Столичната община бяха заведени на 29 май 2017 г. от няколко неправителствени организации и адвокати, обединени в "Група за чист въздух". Подобен иск беше внесен през 2011 г. и срещу община Пловдив. Той беше отхвърлен от две съдебни инстанции.

Споделяне

Още по темата

Още от България