Граждани от квартал "Стрелбище" излизат на втори протест на 13 юли

Според Борис Цветков от БСП и Бойко Борисов има вина за планираната 44-етажна сграда

Граждани от квартал "Стрелбище" излизат на втори протест на 13 юли

Жителите от столичния квартал "Стрелбище" излизат на втори протест на 13 юли от 19 часа срещу изграждането на небостъргач на ъгъла на кръстовището на булевардите "България" и "Петко Ю. Тодоров". Това съобщиха от инициативния комитет "Помощ за Стрелбище".

По време на първия протест в четвъртък вечерта бяха събрани над 500 подписа против строителството на 44-етажната кула на терен върху три декара.

По време на протеста дойде жена, която разказа, че е претендирала за 500 кв. метра от мястото на бъдещия небостъргач, което преди национализацията е било собственост на фамилията ѝ, но съдът им е отказал. Тя се чудеше на какво основание НИКМИ са придобили имота.

Общинският имот е придобит от НИКМИ през 2006 г. чрез заменка. Това става с гласовете на общинските съветници от СДС, ССД, НДСВ и "Гергьовден". Против гласуват съветниците от БСП и ДСБ. Кмет по това време е Бойко Борисов, който няма група в общинския съвет.

"За мен Бойко Борисов е най-големият виновник за разрешеното строителство на 44-етажната сграда в градинката в квартал "Стрелбище", защото не е обжалвал заменката, а е имал това право, заяви общинският съветник от БСП Борис Цветков, който беше на протеста. Той нарече заменката "размяна на кон за кокошка", защото НИКМИ предоставят десетократно по-малък терен на неатрактивно място и доплащат 6 млн. лв. на общината по думите на представител на компанията.

"Хората вече не искат да търпят беззаконието и не се страхуват да защитават обществения интерес. Затова излязоха и разобличиха наглостта на властимащите. Защото в "Стрелбище" става въпрос за безпардонно нарушаване на интереса на десетки хиляди граждани в района", каза Борис Цветков.

Депутатът от БСП Румен Георгиев се ангажира максимално бързо да внесе подписката на гражданите в Комисията по жалби и петиции в парламента и да внесе промени в Закона за устройство на територията, така че да не се случи скандалното застрояване.

На протеста имаше дори главни архитекти от столични райони, които бяха възмутени от съдебното решение, даващо картбланш за строителството на небостъргача.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?