Граждани протестират срещу отчуждаване на имоти за софийски булевард

Срещу отчуждаване на имотите им периодично протестират и жители на Горубляне. Сн. БГНЕС, архив

Пореден протест на собственици на имоти в София предизвикаха плановете на общината за разширяване на един от основните булеварди, които служат за вход и изход от града. Недоволни граждани се събраха в неделя на демонстрация против това, че имотите им трябва да бъдат отнети, за да се направят още ленти за движение по част от бул. "Ломско шосе". От БСП подкрепиха протеста им.

Общината от години обещава да разшири булеварда в участъка от ул. "Лазарица" до Околовръстния път, тъй като там движението става в две ленти и в пиковите часове се образуват задръствания.

На 24 юли е публикувана заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова за отчуждаване на част от имотите, нужни за разширението на бул. "Ломско шосе". Тя засяга близо 50 имота на частни лица и фирми. Цените за отчуждаваните имоти варират от 15 стотинки на кв. метър до 375 лева за квадрат. Някои от имотите, които трябва да бъдат отнети от частните собственици, са застроени.

За протеста на гражданите съобщи една от потърпевшите Детелина Цветанова. Тя и сърпугът ѝ научили, че техен имот е в списъка за отчуждаване от съсед - също засегнат от процедурата. Според Цветанова не е ясно как е направена оценката на имота им, а оценителите, които са я изготвили, не са търсили собствениците преди това. Оценката на имота на Цветанови е най-високата в сравнение с обезщетенията за останалите имоти в списъка. За около 460 кв. метра застроен със сграда имот е определено обезщетение от 172 057 лева или по близо 375 лева на кв. метър.

Масово оценките на останалите имоти, повечето от които не са застроени, са около 25 лева на кв. метър. Има и обезщетения от 15 ст. на квадрат.

Оценките могат да се обжалват, което се случва доста често. Това ще забави и проекта за разширение на бел. "Ломско шосе", който се използва от хората пътуващи от и за северозападните квартали и близките Костинброд и с. Мрамор. Преди време булевардът беше ремонтиран цялостно от надлез "Надежда" към изхода на София. Последните километри от него обаче останаха двулентов път. От общината обясняват, че отчуждителните процедури спират разширението на булеварда.

Споделяне

Още от България