Граждани се обявиха в защита на българския “нужник” в инсталацията на Черни

Граждани се обявиха в защита на българския “нужник” в инсталацията на Черни

Над триста български граждани с различни професии и различни градове от страната и чужбина се обявиха против истерията, с която представители на официалните власти в София се впуснаха да воюват със станалата вече прословута инсталация на чешкия художник Давид Черни, изложена в сградата на Съвета на ЕС в Брюксел. В инсталацията, представляваща страните членки на Европейския съюз в гротескно-шеговита форма, България е изобразена като навързани един към друг нужници.

Подписалите петицията граждани се възмутиха от опитите на българските власти да цензурират една художествена творба, като настояват изображението на България да бъде махнато от картата на Европа или най-малкото да бъде покрито като нещо срамно.

На сайта http://bgpetition.com е пусната декларация на гражданите с подписка.

В декларацията се казва, че “цензурирането на произведението на чешкия художник Давид Черни от българската администрация е срамно за нашата страна и за всички нейни граждани. То утвърждава образа на България като най-назадничавата и некултурна страна, ако не в света, то поне в Европа”.

“Но ние се разграничаваме от държавните чиновници, като заявяваме, че сме против цензурата и против ограничаване на правото на свободно изразяване на дейците на културата, а също и на всеки гражданин, както на страната така и на света”, продължава декларацията.

“С този акт на цензура българските управляващи показват, че са способни с един замах да унищожат имиджа на България като страна на хора с чувство за хумор и самоирония, и че не могат и не искат да разберат ролята на изкуството в съвременното общество. Неспособността да бъде разграничена ирония от реалност, неспособността да бъде оценено правото на артистично изказване, което цели обединение и преодоляване на комплекси, стереотипи и предразсъдъци, а не обида, показва за сетен път ниската култура на българските управляващи”, пишат в петицията авторите ѝ.

“Ние настояваме за незабавна отмяна на искането за сваляне на картата на България от инсталацията на Давид Черни и ако тя вече е свалена, да бъде върната обратно. Надяваме се това да бъде първа крачка в развитие на едно по-адекватно и плодотворно общуване на властта със съвременното изкуство в България и в международен план, което изкуство е един от главните изразители на свободата на словото - основна ценност в едно демократично общество”, завършва документът.

Сред подписалите, които в понеделник вечерта бяха 317, са редица известни лица от художествените, журналистическите и научните среди, студенти и работещи у нас и в чужбина като Христо Комарницки, Златко Еневе, Христо Буцев, Недко Солаков, Явор Гърдев.

Впрочем говорителят на представителството на България в Брюксел Бетина Жотева в понеделник привечер изрази безпомощността на дипломатите ни да се справят с упоритата “клозетна” инсталация. След като към края на работния ден България не бе махната от картата и продължаваше да си виси заедно с клекалата, Жотева заяви, цитирана от агенция “Фокус”: “Повече от това не знам как да заявим позицията си. Мисля, че категорично и ясно сме посочили какво точно искаме - макетът да бъде покрит или махнат".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа