Граждани сезираха институциите за недопустима дезинформация в предаване на Карбовски

Граждани сезираха институциите за недопустима дезинформация в предаване на Карбовски

110 граждани и обществени личности изпратиха отворено писмо до институциите във вторник, с което ги сезират за опасна пропаганда и дезинформация в предаването “Карбовски: Втори план“. Те настояват за реакция от страна на бТВ и СЕМ и апелират държавните институции да противодействат на надигащата се в последните месеци вследствие на подобна дезинформация психоза сред българите, че “някой ще дойде да им вземе детето“.

Писмото е адресирано освен до бТВ и СЕМ, също и до премиера, президента, главния прокурор, полицията, парламентарната комисия по култура и медии, министрите на социалната политика и външните работи, посолството на Нидерландия, Асоциацията на европейските журналисти и др.

Повод за отвореното писмо е излъченото в Деня на детето 1 юни предаване  “Карбовски: Втори план“ на тема “Системата, която решава кое е най-добра за детето ви: Трагедията на българския баща и неговото дете, отнето от ювеналната юстиция в Холандия.“.

Авторите на писмото посочват, че представеният в предаването на Карбовски случай е твърде комплексен, а отразяването му не за пръв път е било сензационно, тенденциозно и едностранчиво.

“Въпреки че решението на холандския съд е публично достъпно в интернет и съдържа ключова информация, която хвърля светлина върху мотивите на съда, тази достоверна информация изобщо не беше представена в предаването. Редица въпроси не намериха отговор в него“, посочват те.

Авторите на писмото повдигат въпроса, че предаването е в унисон с цялостната чудовищна кампания срещу Стратегията за детето, на която сме свидетели през последните месеци и допълват, че това е част от по-обща кампания срещу Европейския съюз и европейските ценности и затова призовават властите да вземат мерки.

Освен това настояват телевизията да свали предаването, да преразгледа договора си с Мартин Карбовски за посоченото предаване и да преосмисли политиката си в бъдеще при отразяване на случаи на деца, които са обект на закрила от страна на държавните институции

Ето и пълния текст на писмото: 

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?