Граждани ще протестират срещу "правообслужването на олигархията"

Граждани ще протестират срещу "правообслужването на олигархията"

Протест срещу подмяната на правосъдие с "правообслужване на олигархията" организира гражданската инициатива "Правосъдие за всеки". Демонстрацията ще се проведе в четвъртък (5 октомври) пред Съдебната палата.

"Трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, положиха системни и координирани усилия да подчинят правото на политиката, съда - на прокуратурата, а всички нас - на олигархията, която се е настанила трайно в държавните институции", се казва в изявление на "Правосъдие за всеки".

В текста се допълва, че под натиск и на тъмно парламентът е променил три закона (Наказателно процесуалния кодекс, Закона за съдебната власт и Закона за опазване на околната среда), с които е занижил съдебния контрол, ограничил е правото на защита и е подсилил прокурорската власт.

Корупционните разследвания, според проекта на ГЕРБ, също ще останат под пълната власт и контрол на главния прокурор въпреки препоръката на ЕК за създаване на силен антикорупционен орган с разследващи функции, в чийто състав да влизат и независими прокурори, продължава декларацията.

"Вече можем твърдо да кажем, че живеем в Прокурорска република с квази парламентарно управление. Канят се да ни отнемат и единствената съдебна защита от произвола на властта с явно дирижирания и предизвестен избор на председател на Върховния административен съд. Случаят с "държавната сопа", размахана над "Дунарит" и "Емко", и недопустимата прокурорска намеса там е най-яркото доказателство, че олигархията е осъществила "триединство на властите", пише "Правосъдие за всеки".

Членовете на инициативата призовават обществото да попречи да се случва повече гаврата с правото, потъпкването на интересите ни и унижението на достойнството на гражданите.

"Можем ли да спасим държавата и да защитим децата си от "прегръдката на Мафията"? Дали искаме да останем част от обединена Европа или сме съгласни да ни строят под знамето на корупцията, развяно от слугите на Олигархията?" питат риторично авторите на обръщението.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?